До Дня боротьби з корупцією в світі США запровадили санкції проти Андрія Портнова та Олександра Тупицького

До Дня боротьби з корупцією в світі США запровадили санкції проти Андрія Портнова та Олександра Тупицького

США запровадили санкції проти колишнього високопосадовця адміністрації президента України часів Януковича Андрія Портнова, та його фонду, у відповідності до урядового указу США (E.O. 13818) як до "закордонної особи, яка є колишнім чи чинним урядовцем, або особою, яка діє в інтересах такого посадовця, яка відповідальна або причетна, або прямо чи опосередковано брала участь у, корупції, включно із привласненням державних коштів, відчуженням приватних статків з метою персонального збагачення, корупції пов'язаній з урядовими контрактами або освоєнням природних копалин, або підкупом. Про це повідомляє сайт Мінфіну США.

Посольство США в Україні відзначило, що санкції накладено за використання Портновим "свого впливу для придбання доступу та рішень в судах України та підрив зусиль щодо реформ".

"Андрій Портнов (Портнов), колишній заступник голови Адміністрації президента за колишнього президента Януковича, створив широкі зв'язки в українській судовій та правоохоронній системах за допомогою підкупу. Широко відомий як особа здатна впливати на рішення судів, Портнов був достовірно звинувачений у використанні свого впливу для придбання впливу та рішень в українських судах та протидії зусиллям щодо реформ. У 2019-му році, Портнов вдався до кроків спрямованих на отримання контролю над судовою системою в Україні, здійснення впливу на відповідне законодавство, домагався призначення лояльних йому офіційних осіб на високі посади у судовій системі, на придбання судових рішень. У середині 2019, Портнов вступив у змову із високопосадовцем уряду України для формування вищих правових інститутів країни у відповідності до їхніх інтересів та задля впливу на Конституційний суд України. Також Портнов брав участь у спробі впливу на Генерального прокурора України", - відзначає сайт уряду США.

У четвер у Мінфіні США повідомили про додання Андрія Портнова та його фонду до переліку осіб за "Законом Магнітського".

Державний департамент США оприлюднив перелік із дев'яти осіб, яким заборонено в'їзд до країни, через їхню участь в масштабній урядовій корупції. Заборона поширюється і на близьких членів родин.

В переліку і колишній суддя Конституційного суду України Олександр Тупицький. Тупицькому та його дружині Ользі Тупицькій заборонено в'їзд до Сполучених Штатів через "масштабні корумповані дії, включаючи отримання грошового хабаря під час роботи в українській судовій системі".

Окремо Міністерство фінансів США оголосило перелік фінансових санкцій в рамках боротьби з міжнародною корупцією. В тому переліку фігурує колишній голова адміністрації президента України Андрій Портнов.

"Разом ці дії підтримують притягнення до відповідальності корупціонерів у світі, щоб не дозволити тим, хто прагне безкарно діяти із зневагою до міжнародних стандартів, шкодити демократії та верховенству права", - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Цього тижня Білий лім оголосив Стратегію подолання корупції, а президент США Джо Байден назвав подолання корупції"викликом нашого часу".