"...до теми автономії киримли" - Євген Якунов

"...до теми автономії киримли" - Євген Якунов

Мустафа Джемілєв: "Крим – Батьківщина кримськотатарського народу, тому може йтися лише про національно-територіальну автономію. Перший крок у цьому напрямку вже зроблено: у 2021 році Рада ухвалила Закон про корінні народи.

На основі цього закону можливе переформатування нинішньої автономної республіки Крим у національно-територіальну. ...Мають бути створені умови задля реалізації права корінного народу на самовизначення. ...Нам необхідно визнання кримськотатарської мови державною, забезпечення адекватного представництва кримськотатарського народу в усіх гілках влади АР Крим.

На ставлення до нас в Українській державі, очевидно, вплив мала росія... Мовляв, кримські татари становлять небезпеку для Української держави, що вони створять другу Чечню, друге Косово, розвалять Україну…

Багато що змінилося після Революції Гідності. Якщо, скажімо, до 2014 року ідею переформатування автономної республіки на національно-територіальну автономію, згідно з опитуваннями, підтримували 20-25% мешканців України, то зараз – понад 55%.

...Життя показало, хто є хто в автономній республіці. На початку окупації в Криму свою незгоду в тій чи іншій формі висловлювали, звичайно, й представники інших національностей. Але єдиним фронтом проти окупантів встав кримськотатарський народ..."

*  *  *

... Кримськотатарський народ після перемоги має отримати власну автономію. Це не підлягає сумнівам. Якщо ми не зробимо цього, то чим відрізнятимемося від росії, тюрми народів?