Дослідники попереджають про масове вимирання мов

Дослідники попереджають про масове вимирання мов

Дослідження, очолюване австралійськими дослідниками, попереджає, що до кінця цього століття 1500 із 7000 загальновизнаних мов світу можливо більше не будуть розмовляти.

У дослідженні, опублікованому в п’ятницю в журналі Nature Ecology and Evolution, детально описано широкий спектр факторів, які впливають на зникнення мов.

Австралійські дослідники виявили, що, оскільки дороги все більше з’єднують міста з більш віддаленими районами по всьому світу, мови корінних народів можуть не витримати натиску інших більш поширених мов, таких як англійська.

У дослідженні також вказується на незадовільний стан двомовної освіти. У даному випадку також було виявлено, що домінантні мови придушують мови, якими розмовляють менші групи.

Експерти зокрема звертають увагу на незадовільну ситуацію у Австралії, яка має один із найвищих у світі показників втрати мов.

До європейської колонізації в Австралії розмовляли понад 250 мовами корінних націй. Сьогодні їх лише 40, а дітей навчають лише десяти.

«Цей процес триває через колонізацію та глобалізацію», — сказала професор Університету Квінсленду Фелісіті Мікінс, один із співавторів дослідження. «Звісно, ми не хочемо забувати, що окремі мовні спільноти мають свою історію та досвід, і в багатьох місцях, у тому числі в Австралії, мови були заглушені внаслідок жорстокої колоніальної політики, розроблених з метою придушення мов. Так, наприклад, в Австралії людей карали за розмову їх мовою, і цей досвід був дійсно травмуючим і мав тривалі наслідки для здатності мовних спільнот передавати свої мови».

Дослідники кажуть, що в той час, як світ готується до Десятиліття мови корінних народів Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, ЮНЕСКО, у 2022 році, їхні висновки стали «життєво важливим нагадуванням» про необхідність додаткових заходів для збереження мов, у зоні ризику.

Дослідники сказали, що кожна мова «по-своєму блискуча» і є важливою частиною «нашого людського культурного різноманіття».