"ДПСУ І ДОБРОВОЛЬЦІ. ЧИМ ЗАКІНЧИТЬСЯ КОНФЛІКТ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ДПСУ І ДОБРОВОЛЬЦІ. ЧИМ ЗАКІНЧИТЬСЯ КОНФЛІКТ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Ну от і до нас добігло. І ми теж посмакували проблем що виникають між штатними підрозділами силовиків і добровольцями. От і наш загін намагаються розпорошити. Але давайте по-порядку.

Добровольчий загін, в складі якого я мав честь брати участь в АТО-ООС, це Добровольча козацька рота спецпризначення «БУК» ім. Тараса Шевченка. Загін був сформований козацькою організацією ГО «Київський козацький полк ім. Тараса Шевченка» влітку 2014 р. з бійців 4-ї Козацької сотні що захищала Майдан. У липні-серпні того ж року добровольчий козацький загін спільно з прикордонниками обороняв пункт пропуску «Новоазовськ» у Донецькій області. Там же – вперше вступив у бій з агресором, що увірвався на територію нашої країни. Відтоді і до весни цього року, козаки Добровольчої козацької роти ім Т. Шевченка виконували завдання в АТО-ООС спільно з підрозділами Державної прикордонної служби. Після боїв серпня 2014 р. четверо козаків були нагороджені орденами https://armyinform.com.ua/…/richnyczya-podvygu-ukrayinskyh…/,
за результатами виконаних задач на протязі 2015-2019рр, бійці роти отримали відомчі та державні нагороди. Бійці Добровольчого козацького загону входять до громадської ради при ДПСУ.

По суті, Добровольча козацька рота ім Т. Шевченка на сьогодні є єдиним в Україні діючим козацьким добробатом.

Добровольча козацька рота ім Т. Шевченка принципова не увійшла до складу ДПСУ, але в 2016 році, щоб розширити формат взаємодії, ініціювала проходження служби в одному підрозділі ДПСУ свого резерву – членів організації, що не входили в діючий бойовий склад добровольчого підрозділу. Враховуючи бойові здобутки загону, керівництво ДПСУ дало згоду на проходження служби козаками в одному підрозділі (до речі військове життя складалося так, що добровольча козацька рота неодноразово та досить результативно співпрацювала з підрозділом козаків-військовослужбовців). https://www.facebook.com/VeteransDisabledCommittee/posts/1998819440422147/).
І донедавна так воно і було. Але. На початку року козаки стали свідками кричущих та системних фактів корупції серед службовців ДПСУ– ішлося про контрабанду та незаконні побори з перевізників та водіїв під час перетинання лінії розмежування. Командиром добровольчої козацької роти Андрієм Мойсеєнко спільно з козаками-військовослужбовцями інформація була передана керівництву служби для проведення перевірок та розслідування. І керівництво ДПСУ відреагувало…

Козаків, що служать в ДПСУ почали переводити в інші підрозділи. По факту – єдиний підрозділ в ДПСУ де зібралися козаки-добровольці заходилися розформовувати. Такі дії викликали реакцію добровольчої козацької роти ім Т. Шевченка та власне ГО «Київський козацький полк ім. Тараса Шевченка», яка входить до Координаційної ради з питань розвитку козацтва в Україні при Кабінеті Міністров. Почалося «жорстке та принципове спілкування». Водночас козаки-добровольці, що проходять службу у ДПСУ, упевнившись, що ніякі заходи не вживаються і все тече як було, всі разом написали рапорти з проханням перевести їх до іншого підрозділу, але одного, аби продовжувати служити разом. У відповідь на рапорти і звернення керівництва козацької організації, керівники ДПСУ тихою сапою перевели в інші підрозділи службовців ДПСУ, про яких ішлося в інформації наданій козаками, проте козаків разом не зібрали. Зрозуміло чому.

Наразі боротьба триває. Козаки намагаються зібратися знову разом в одному підрозділі. Брати участь в торгівлі на крові та корупційних схемах на фронті, козаки відмовляються. Але звернення їхні лишаються без відповіді з боку керівництва ДПСУ. І отут виникають питання до нових керівників Прикордонної служби.

В історії цій нові керівники Прикордонної служби не замарані – вона сталася за попереднього голови служби (який, до речі козакам нагороди вручав). Нещодавно новий голова ДПСУ Сергій Дейнеко опублікував на «Фейсбуці» емоційний пост, де закликав повернутися службовців ДПСУ, які встигли звільнитися через небажання брати участь у корупційних схемах. Наразі ніяких принципових перемін козаки-добровольці, що служать в ДПСУ не помітили – по їхній справі їх не чують. Можливо – нове керівництво не в курсі цієї проблеми?

Чи – все як завжди? На словах одне, на ділі – протилежне?

Дмитро "Калинчук" Вовнянко