Дрібні члени правлячої коаліції розпочинають війну проти президента

Дрібні члени правлячої коаліції розпочинають війну проти президента

Сьогоднішнє засідання Ради коаліції продемонструвало, що ініційоване главою держави внесення змін до Конституції України стане таким собі пробним зондом, за допомогою якого дрібні парламентські фракції "Батьківщина", "Самопоміч" та "Радикальна партія" перевірять свої можливості в розхитуванні ситуації.

Так, сьогодні на засіданні Ради коаліції всі дрібні фракції чітко дали зрозуміти, що не збираються голосувати за зміни до Конституції. Кожна з дрібних фракцій висуває свої вимоги. Так, Ляшко ультимативно вимагав терміново замінити членів центральної виборчої комісії та частину суддів Конституційного суду. В результаті сьогодні домовленості так і не було досягнуто, і існує великий ризик, що так і не буде досягнуто до парламентських канікул.

Насправді ж Ляшка, як і Тимошенко з Садовим, в першу чергу цікавлять не довіра до членів ЦВК та Конституційного суду. Власне, їм нічого не заважало балотуватися на парламентських виборах з цим же ЦВК восени минулого року. Головна мета дрібних коаліціантів розхитати політичну ситуацію в країні настільки, що подальша робота коаліції буде неможливою. Тоді єдиним виходом позачергові вибори, на яких вищезгадані політики розраховують вирости з "дрібночленів" до ключових гравців. Рецепт успіху давно відпрацьований і майже безвідмовний - допоки старші товариші по коаліції збирають весь негатив від складної економічної ситуації та непопулярних рішень, молодші коаліціанти набирають електоральні бали за допомогою відвертого і руйнівного популізму, підживлюючи різні фінансові та тарифні "майданчики", що час від часу збираються під Радою.

Цілком імовірно, що в найближчий час малі партії продовжать спекуляції навколо "узурпації влади" та "збільшення повноважень президента" в новій Конституції із розрахунком остаточно поховати децентралізацію. Якщо це вдасться, можна буде продовжувати хитати ситуацію аж до повного паралічу коаліції та під красивими популістичними гаслами вирушити на дострокові вибори.

Як переживе країна, війну в середині коаліції та ще одні позачергові вибори Ляшка, Тимошенко і Садового, здається, хвилює менше за все, адже на кону чудовий шанс реалізувати свої неабиякі політичні амбіції.

Джерело depo.ua