"ДРГ РЕБ" - Олександр Карпюк

"ДРГ РЕБ" - Олександр Карпюк

Український РЕБ дуже еволюціонував. Нажаль довбойоби залишились тими ж (с) знайомий командир однієї групи БПЛА.

Я довго вагався, чи писати цей пост, але якщо навіть мене за це почнуть знищувати- то хай тому і бути, але я не можу закривати очі на цю ситуацію.

Річ у чому. На днях в одне ОТУ, де підрозділи за рахунок загальної координації дивом не дозволяють почати новий Бахмут, приїхав ще один підрозділ. Зі своїм РЕБом. Непоганим доречі. І машин багато.

ОТУ та бригади які воюють на цій лінії багато місяців дали свою пропозицію війти в координацію, бо на лінії зіткнення сформувалась вже система, яка хоч і не завжди ідеально- але працювала. І працювала вона коли це потрібно, відкривала небо для своїх крил, коли непотрібно валила "мавікі" та "Орлани" з "Ланцетами".

Все працювало, а потім прийшли вони. ДРГ РЕБ.

Координація? Та пішли ви нахер- відповіли командири цього підрозділа, після чого ни з ким не координуючись розігнали свої машини по лінії зіткнення, та почали іх включати коли ім заманеться.

А знаєте чого вони не хочуть входити в координацію з воюючими тут давно підрозділами? Тому що тоді придеться працювати. А працювати- це не дуже класно. Це нудно, нецікаво, це вигрібати за свої пройоби, які всі бачуть, це треба заморочуватись з сусідами, розуміти хто зліва, а хто справа. Це сидіти на чергуванні, не спати, не відовлікатись від чатів, та просто працювати. Це нецікаво.

Набагато цікавіше виіхати туди, де тобі зручно, та включити свою мікрохвильовку на повну міць. Зробив 2-3 включення, та поіхав комфортно додому писати звіти свому командуванню, як ти тут всіх спас, як десять Орланів завалил, та два десятка мавіків з бомбами посадив.

Ото робота. Так місяць поєблував, медальку получив. Заєбіз.

Але тот факт що вони своіми діями роблять більше шкоди, ніж користі- іх не їбе.

Тому сьогодні на одній лінії, де було півтора десятка!!! штурмів ворога, ці їблани сьогодні цілий день не пускали у небо великі крила для коригування арти. Чекали Хімарси. Чекали Ескалібури. Чекала 152 -мм. А наших хлопців штурмували.

І коли екіпажи БПЛА носились по сектору щоб знайти ці машини та пропрострелювати їм антени - тупо не могли іх знайти. Бо вони ж ні перед ким тут не звітуються. Що може це піхотне бидло знати про те, як треба застосовувати РЕБ?

Результат- піхота в окопах не отримала необхідного прикриття. Багато ворожей техніки, танки, БМП, відстрілявшись по нашим позиціям повернулась назад безкарно. Були втрачені два наших коштовних, та дефіцитних крила. Це за день. Ніякий російский РЕБ ніколи в цьому секторі не робив більшої шкоди ніж ці довбограї. Вони знищіли два коштовних крила своїми діями задавив іх на взльоті, та дуже ускладнили роботу іншим.

Тому я просто логічно припускаю, що буде правильно, що бплашник якому свій РЕБ в'єбе дефіцітне крило об землю, яке доводилось місяцями чекати від волонтерів або Міністерство цифрової трансформації України, має право приіхати та розстріляти цю єбану микрохвильовку, за кнопками якої сидить дятел, робота якого нажати дві кнопки та піти пити каву.

А ще правильніше- відправити іх в окопи, щоб вони на своєму досвіді зрозуміли, що таке відбивати штурми, коли тебе не прикриває своя арта. В нас не вистачає людей у окопах. Я знайшов резерв, який буде більш в нагоді.

Якщо не війдете в координацію з підрозділами на лінії, з БПЛА, РЕР, та РЕБ - ще побачимось, мразоти.

Сьогодні мав діалог з РЕБівцями, і ось що вдалось з'ясувати.

Є такий підрозділ, основна задача якого- захист інформації. Називається він Центральне управління захисту інформації і криптології (Восьме центральне управління) Генерального штабу Збройних Сил України - центральна служба забезпечення Міністерства оборони України та Збройних Сил України. І в них є такі машини, які називаються "Нота".

Це такий "Буковель" на мінімалках. Сенсу від неї небагато, але що є то є.

Задача ціх підрозділів- не особливо то і бойова. Це охорона складів, арсеналів, штабів, щоб мавік якийсь туди не залетв та не зібрав секретне інфо, класти підозріліі канали зв'язку. Але не на передовій. А в тилу. Бо це не бойові підрозділи які розраховані на серьозні задачі.

Але комусь дуже закортіло щоб вони з'явились на передовій, і таким чином було сформоване підтвердження про ефективність ціх "Нот". Тому вони і з'явились на передовій. Причому працюють абсолютно самостійно, звітуються хз кому, в координацію не входять з "старшим братом".

Тому що коли в координації- то твою реальну роботу бачуть всі. А коли ніхто не розуміє чим ти там зайнятий- то нема в тебе ніяких кордонів, якщо ти піздабол. Можешь звітувати що завгодно і ніхто тебе не перевірить, бо дійсно ніхто не розуміє чим вони займаються.

Ця проблема вже не один місяць, і в більшості ситуацій коли в чатах пишуть:

- Виключіть РЕБ, втрачаємо пташку!

- Ми не працюємо!

- Тоді хто працює?

Ось вам відповідь хто працює. І іх в чатах немає. Можуть виіхати куди завгодно та включитись коли заманеться.

Вийшло розпорядження головнокомандуючого під іх підпорядкуванні під РЕБ "старшого брата", але вони його чомусь не дуже хочуть виконувати.

Тому якщо ваш борт завалив якісь незрозумілий РЕБ, а поруч ви знайшли "Ноту" - то оформлюйте цю ситуацію згідно чинного законодавства, бо вони банальні зловмисники. І якщо у процессі буде пошкодженна антена- ну треба виявити, чи не були ці кульові отвори раніше тут. Там вже залежить від ситуації.

Що ще хотілось би сказати. Я вчора думав що мені після мого емоційного посту- хана. Але ніт, визвали в великі кабінети, вислухали, погодились що ця проблема є та з нею потрібно срочно вирішувати питання. І пообіцяли прискорити процесс встановлення взаємодії цих джигитів з старшим начальником по РЕБ на місцях. В російській армії я мабуть вже б получив статтю за дискредитацію армії, бо ти диви як молодший сержант розпиздівся. А тут ось так вийшло. Маю надію що дуже швидко ця проблема буде вирішена.