Другий день розгляду справи про імпічмент Трампа. Що варто знати

Другий день розгляду справи про імпічмент Трампа. Що варто знати

В середу Сенат США почне розгляд доказів у справі про імпічмент колишнього президента США Дональда Трампа.

Дев‘ять конгресменів від Демократичної партії, які увійшли до команди керуючих імпічментом, представлять докази, щоб обґрунтувати звинувачення Трампа у підбурюванні до повстання та штурму Капітолію 6 січня, у час, коли законодавці проводили сертифікацію результатів виборів президента. Під час штурму загинуло п‘ятеро осіб. Перед сенаторами також виступить спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі.

Обвинувачення матиме не більше 16 годин впродовж двох днів для представлення доказів. Потім слово перейде до сторони захисту.

Сенат перейшов до заслуховування доказів, після голосування у вівторок, що підтвердило конституційність розгляду справи про імпічмент колишнього президента.


Відкриваючи перше засідання у справі імпічменту, лідер більшості Сенату Чак Шумер заявив, що йдеться про «найбільш важкі звинувачення, що будь-коли висувались» проти американського президента.

Конгресмени в команді керуючих імпічментом розпочали свій виступ щодо конституційності процесу імпічменту із 13-хвилинного відео виступу Трампа перед протестувальниками, які зібрались перед Білим домом та кадрів штурму Капітолію 6 січня, щоб нагадати сенаторам бурхливі події, свідками яких стали самі законодавці.

Голова команди керуючих імпічментом конгресмен Джеймі Раскін зауважив, що позиція більшості республіканців стосовно того, що імпічмент проти колишнього президента є неконституційним, може створити загрозу так званого «січневого виключення», коли президент, що йде з посади, може безкарно вчиняти порушення.

Юристи сторони захисту наполягали, що Сенат не може розглядати справу про імпічмент приватної особи, однак високо оцінили виступ команди обвинувачення. «Блискучою» назвав промову демократів головний юрист Трампа Брюс Кастор.

Юристи Трампа у своєму виступи закидали демократам політизацію процесу імпічменту. Юрист команди захисту Девід Шон звинуватив демократів у небажанні миритись із обранням Трампа в 2016 році і назвав цю процедуру імпічменту «похідною від невтамовної жаги, яку Палата представників має до імпічменту впродовж останніх 4 років».

Коментуючи перший день слухань, деякі сенатори-республіканці розкритикували роботу команди захисту. Все ж, очікується, що більшість сенаторів від Республіканської партії не підтримають імпічмент Трампа і імпічмент не набере необхідної кількості голосів.