"ДРУГИЙ РІК ОПОЗИЦІЇ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ДРУГИЙ РІК ОПОЗИЦІЇ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Сьогодні – друга річниця того дня коли президентом обрали Володимира Зеленського. Того дня Петро Порошенко оголосив що він лишається в політиці – я стояв у залі, де це відбувалося. Пам’ятаю як сьогодні. Холодна рішучість в очах прибічників. Плакала поруч дівчина-журналістка…

Сподівання противників п’ятого президента за два роки розсипалися в труху – без перебільшення. Політична сила Петра Порошенка не розкололася. Ба-більше, «Європейська солідарність» демонструє згуртованість зразкову для української політики і просто нечувану для демократичного табору. За два роки – жодної тушки. Жодного навіть натяку на внутрішній конфлікт. Це – на тлі фактичного розколу в «Голосі», та коли «Слугу народу» ніхто не шпетить більше за самих депутатів «Слуги народу» - Гео Лерос, Дубінський, Поляков, тощо.

Передвиборчий список «Європейської солідарності» обирали на праймеріз – і треба зазначити, це дало чудові результати. В партію прийшли нові люди – справжні бійці, такі як Софія Федина, Яна Зінкевич, Михайло Бондар, тощо. Чимало молодих людей пішли по списках «ЄС» на місцевих виборах. І це дивовижні кадри – мав нагоду переконатися.

До речі, навколо Порошенка залишилося добряче людей, яких в часи його президентства перемивала преса. Товариш, як відомо, пізнається у біді, а політичний товариш – по опозиції. Час показав, хто є хто.

Протягом двох років влада докладала титанічних зусиль аби довести якісь злочини Петра Порошенка та його оточення. Результат – не доведено взагалі нічого. Суди виправдали Юрія Гримчака та Єгора Божка. Суд зняв браслет з Олега Гладковського. Дйшло до того, що Деніс Бігус мусив публічно визнати брехнею своє розслідування – такого раніше не було. Справи проти Порошенка сипляться. Інакше й бути не могло. Хто спостерігав – той розуміє. Один з керівників ДБР Корецький розповів про накази з ОПУ фабрикувати справи, а колишній зелений генпрокурор Рябошапка назвав звинувачення проти Порошенка «юридичним трешем».

Результат – у «Європейської солідарності» взагалі і у Петра Порошенка росте рейтинг. Наразі зі «Слугою народу» вони ідуть ніздря в ніздрю. Очевидно – це тимчасове. «Слуга народу» й сама робить все необхідне аби поховати свій рейтинг і перетворитися на черговий провалений проект. З ОПЗЖ краще за всіх борються Медведчук і Льовочкін – натхненно воюючи одне з одним.

Отже, успіх «Європейської солідарності» - справа часу.

Насолодилися успіхами? А тепер про паршиве.

Саме зараз зелені (а особливо ті хто стоять за ними) докладатимуть неймовірних зусиль аби втриматися на владі. З низьким рейтингом керувати могли Ющенко та Порошенко, для зелених ухід на друге місце (а насправді – на третє й нижче) буде політичній смерті подібний. Вони стикнуться з відвертим ігноруванням їхніх наказів. Їх будуть посилати – і апелювати до закону. Їхні спонсори почнуть думати над новим проектом (насправді – уже думають) і домовлятися з уже існуючими політичними силами. Хтось – взагалі відкрито підтримає ЄвроСолідарність. Зелені з цим не зможуть зробити нічогісінько. За владу вони зараз триматимуться зубами.

Все це нашарується на шалені економічні проблеми України. Чесно кажу, в мене голова обертом від всього того що уже напартачили зелені – від зруйнованих стосунків з МВФ та прецедентів прямого порушення норм Конституції. Вони відверто гроблять виробництво. Вони заганяють Україну в нові і нові боргові тенета. Кажу чесно, я не знаю як ми викрутимося з цього всього.

Але я вірю в ту команду яку підтримую. Я бачив як команда Порошенка робила неможливе. Неможливо було здобути Томос – його здобули. Неможливо було провести децентралізацію – її провели. Неможливо було запустити реформу харчування в ЗСУ – її запустили. Викрутимося. Я відчуваю плече товариша, я знаю чого хочу, я знаю що маю за спиною. Очі бояться, а руки роблять. Зробимо.