Дубай "розплачується" спалахом коронавірусу за те, що заохотив туризм

Дубай "розплачується" спалахом коронавірусу за те, що заохотив туризм

В умовах обмежених міжнародний подорожей, коли через новий спалах пандемії десятки країн світу заборонили в'їжджати туристам з-за кордону, Дубай став чи не головним центром новорічних святкувань.

Зокрема, ОАЕ, на рівні з Єгиптом і Туреччиною були однією з небагатьох країн, куди цієї зими активно подорожували українці. Дубай став дещо бюджетнішим варіантом, ніж Шрі-Ланка, Мексика, Танзанія та Мальдіви. Фактично, цими кількома країнами й обмежився вибір для подорожей для українців.


Загалом за 2020 рік, за звітом Департаменту з туризму Об'єднаних Арабських Еміратів, Україна потрапила у топ-20 країн світу за кількістю відпочивальників, що приїхали туди. А в січні 2021 влада ОАЕ запропонувала туристам без доплат перенести їхні рейси додому, аби продовжити їхній відпочинок у країні.

Економіка країни значно залежить від подорожувальників, відтак, заявив CNN директор Департаменту з туризму, "наш підхід до черей у дуже виваженій манері, але наша філософія полягає у тому, що ми повинні продовжувати працювати під час цієї пандемії. Зокрема, відпочивальники зобов'язані були носити маски й дотримуватись інших заходів.

Проте тепер Дубай, як пише CNN, розплачується за заохочення туризму новим спалахом коронавірусу. За останній місяць ОАЕ зафіксували стрімке зростання захворюваності - 80 тисяч нових випадків. Це близько чверті від загальної кількості хворих за весь час пандемії - 326 тисяч. За один день виявили понад 4 тисячі хворих, що поставило під удар лікарні.

Щоб побороти спалах, протягом лютого місцева влада розпорядилась залишити зачиненими бари та інші заклади. Кінотеатри, спортивні заклади та інші розважальні комплекси у приміщеннях повинні заповнюватись не більш як на половину, торговельні центри, готелі, басейни й приватні пляжі - на 70%.

Через подорожі до ОАЕ коронавірус шириться й в інших країнах, куди повертаються туристи, пише CNBC. Зокрема, низка європейських і близькосхідних країн критикують владу Дубая за їхній підхід до подорожей. Велика Британія заборонили все перельоти до ОАЕ, Данія заявила, що новий більш заразний штам коронавірусу до країни привіз саме подорожувальник із ОАЕ, а до Ізраїлю повернулось 900 туристів, позитивних на COVID-19, які потім заразили іще 4 тисячі людей, повідомляє CNBC.

Однак, деякі експерти вважають, що причина спалаху - не лише у туристах. 85% мешканців Дубая - експати, чимало з яких на Новий рік та Різдво вирушили додому й у січні повернулись.


Водночас, ОАЕ мають один із найвищий темпів вакцинації. Зроблено вже понад 4 мільйонів щеплень для 10-мільйонного населення. Уряд планує імунізувати половину населення до кінця березня.

2021 рік важливий для Дубая в економічному й туристичному плані, адже у жовтні країна повинна провести Світову виставку, яку відклали на рік через пандемію.