Дуда лідирує у першому турі президентських виборів у Польщі

Дуда лідирує у першому турі президентських виборів у Польщі

За даними екзит-полу, чинний президент Польщі Анджей Дуда лідирує в першому турі президентських виборів, що відбулися в неділю. Про це повідомляє агентство Рейтер. Підсумки голосування закладають основу для жорсткої боротьби в другому турі, підсумки якого можуть визначити відносини Польщі з ЄС в найближчі роки.

Переобрання Дуди, якому протистоїть ліберальний мер Варшави Рафал Тшасковський, має велике значення для проведення консервативної політики правлячої партії «Право і справедливість», включаючи реформи, які, на думку ЄС, підривають незалежність судової влади в Польщі.

Президент має право накладати вето на закони, і Тшасковський, який є кандидатом від найбільшої опозиційної партії «Громадянська платформа», обіцяв зупинити реформи, які, за його словами, підривають демократію.

«Я хочу подякувати всім за голосування», - сказав Дуда, звертаючись до прихильників після публікації результатів екзит-полу.

Офіційні результати першого туру виборів очікуються в найближчі дні.

За даними екзит-полу, Дуда отримав 41,8 відсотка голосів, а Тшасковський посів друге місце, отримавши 30,4 відсотка. Оскільки жоден з 11 кандидатів не отримав більше 50 відсотків голосів, 12 липня буде проведено другий тур, в якому візьмуть участь два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів.

Дуда довгий час був явним фаворитом виборів, але деякі недавні опитування показували, що Тшасковський може перемогти у другому турі.