"Думка про тридцятку" - Max Gadyukin

"Думка про тридцятку" - Max Gadyukin

Поки ви читаєте цей текст, бійці ЗСУ не отримують доплату в 30 тисяч гривень. Коли дочитаєте, вони теж її не отримають. Але дочитати треба.

Сам людина не військова (поки що, всі там будемо), та маю певне розуміння. Ви теж. Це легко – озирніться, ми ж не в Україні 2015-2016 років. Зараз не АТО 2.0, а велика війна.

На ній гинуть та отримують поранення люди. Так склалась наша історія, що за будь-який ризик треба доплачувати. І оскільки війна завжди буде фактором великої небезпеки – це навіть не обговорюється. Надто в нашому випадку.

Бо це не битва за три городи та коридор до четвертого. Перед вами постійний бій, розбитий на бої поменше. І призом є виживання.

Приберіть ЗСУ, і всі ваші бюджети будуть до пизди фіолетової. Бо прийдуть буряти. Відріжуть вам їбало. Ну й сусіду теж. От ви були за доплату воїнам, а він проти. Ходив і верещав «Не хочу, щоб воєнком отримував лаве з моїх коштів, чесно оминувших податки». Буряти його навіть не дослухають.

І знаєте, що найцікавіше? Їм буде плювати, хто з вас був за тридцятку бійцям, а хто проти. Просто вони прийшли, аби нас вбити. Хто нас захищає та чим ми їх мотивуємо – то ж наша справа, а не їх.

Всі балачки про бюджети актуальні, поки поряд немає російських вояків. А їх немає поруч, бо ЗСУ.

І мене заїбали кухарчині економісти, яким завжди видніше спосіб розподіляти бюджети. От чесно, дуже заїбали. По-перше, рік тому я їх чомусь не чув. По-друге, їх аргументи не витримують жодної критики.

«А ето ні всєм урєзалі». Так, на фронті лишились доплати. Не тому, що влада так мотивує йти на нього. Зовсім ні. Просто якщо на фронті матимуть питання до вулиці Банкової – стане боляче. Тож там стараються не дрочити людей. А щойно тебе поранять та потрапиш до тилу, тоді бігом гроші тю-тю. Ти ж поранений. Вже не дійдеш, в кабіну нікому не напхаєш.

«Тилавим нє платіть». Фронт – дивне поняття. На Херсонщині вам будь-коли може залізякою в хрясо прилетіти привіт від окупанта. Але на платні це не скажеться жодним чином.

«Ваєнкому ніхачю». Ну ок. Шкода, що разом із цими кадрами своє не отримають люди важливіші.

«Тилавиє криси». Це хто? Автори коментарів про нестачу в бюджеті? Як доп’ють каву з сиропом, нехай спробують сказати це в лице тим, кого вони вважають собою. Буде боляче. Їм.

Але це все слова. Факти полягають у тому, що влада саботує виплати воякам, на яких тримається все. Мої друзі як збирали собі на теплак, так і далі збирають. Знайомі як закупали все елементарне, так і закупають. Просто раніше в них була тридцятка, і багато чого могли придбати самі. Вже не можуть. Але ж нічого, можна попиздіти про воєнкома, тилових пацюків та не такі бюджети.

Думаєте, це дохуя платимо? Ні. Був такий римський імператор, Септимій Север. Він радив гарно платити армії, а на решту людей хуй забити. До речі, працювало.

Ну так у нас наче інша ситуація. Плати солдату, аби він купив собі дохуя чого і далі за тебе воював.

Зичу мамчиним економістам лише одного. Якось виїхати до сірої зони та опинитись там віч-на-віч із окупантами. Без цих нехороших ЗСУ за спиною. Тільки благаю, нормальних людей із собою не беріть.

Тоді відчуєте, чого позбавлені, бо зараз розуміння немає. Мо, ще буде.

А потім буряти пояснять за бюджет.