"Думки, які не покидають мене останні декілька днів…" - Вікторія Сюмар

"Думки, які не покидають мене останні декілька днів…" - Вікторія Сюмар

Трохи передісторії:

Два місяці тому ми з колегами, коли вже була надто очевидною важливість фортифікацій на кордоні, а парламент категорично відмовлявся створювати відповідну ТСК, ми виявили ініціативу і поїхали подивитися, що з лінією оборони на кордоні з росією.

Військові натягнули на нас якесь своє спорядження і таки повезли на першу лінію, аби показати все, як є. А було відверто погано. Подекуди - краще, а подекуди - ну геть погано.

Ми тоді не знали, що за кілька днів мала стартувати чергова PRкампанія влади під умовною назвою «спорудження фортифікацій триває надстахановськими темпами». І щиро здивувалася, як ТГ канали Банкової і їхні ЛОМи почали «патріотично вискакували з трусів» з заголовками «клоуни-опозиціонери піаряться» і «фоткаються в ровах під Києвом».

На жаль, ті справді дуже неглибокі рови були не під Києвом, а за півтора кілометра від кордону з росією. Більше того, навіть таких ровів було відверто недостатньо для втримання наступу ворога бодай на кілька годин.

Про бетонні споруди, про габіони, про зʼєднані між собою пункти спостережень я взагалі промовчу.

Але за два дні наші колеги з монобільшості показали красиві фоточки десь з під Запоріжжя, про те ,як все гарно, не забувши звинуватити, що «опозиція не збудувала фортифікації під Оріховим в 2015».

PR кампанія тривала декілька тижнів, всі показували найгарніші споруди і не згадували, що це далеко не скрізь, що бетону майже нема, техніки теж, що навіть лісу бракує, що підрозділи на кордоні укомплектовані на 40% і що декілька людей тримають кілометрову оборону.

І тому мене зовсім не дивує те, що сталося під Харковом.

Після нашої поїздки нас почув лише Петро Порошенко, який сказав: «Давайте швидко купимо і завеземо туди техніку для хлопців, щоб реально окопалися». І зробив це.

Жоден представник влади, жоден представник МО не зателефонував і не спитав деталі, щоб виправити ситуацію. На нас просто спустили своїх ручних ТГканалів. А колеги слуги приходили і казали: ну ми розуміємо, що нас на «потьомкінські дєрєвні» возили і що все насправді недобре. Але ТСК з питань фортифікацій так і не створили, хоча ми кричимо про це останні півроку.

Так от. На питання про що робили ми, відповідаю: в 2014-2015 роках ми таки будували і збудували лінію оборони на Донбасі, які втримували ворога майже два роки, там не було розведень військ і відходу з підготовлених позицій. Кожен шматок оборони будували прикріплені області і це була їхня задача номер один, і хто будував погано був звільнений. Тоді фортифікації будувалися по лінії фронту. І вони дали можливість його стабілізувати.

Зараз лінія значно більша і будувати значно складніше. Але це не має бути темою для піару. Це має бути темою щоденної важкої роботи і контролю за цим, в тому числі парламентського.

Бо в умовах великої війни піар, політиканство і бажання підмінити реальність віртуалом ТГканалів з «захопленням Тьоткіно» коштує життя надто багатьом українцям.

PS. Ось тут реальні окопи першої лінії. Ще раз запощу їх, можете писати про «клоунів», особливо буде дотепно в контексті Харківщини…