"Дуже погана штука - залежність" - Олена Кудренко

"Дуже погана штука - залежність" - Олена Кудренко

Нещодавно на Ютуб каналі проекту "Є питання" полухала довільний переклад журналістами книги американського журналіста Франкліна Фоера "Останній політик: внутрішній світ Білого дому Джо Байдена та боротьби за майбутнє Америки", про діяльність президента Байдена, яка не була перекладена українською офіційно. Але там є глави про Україну. Зазвичай є речі, які закарбовуються в пам'яті - щось, що дуже зачіпає.

Так ось, мене зачепили такі речі:

1. Всі розмови з Зеленським носили присмак вимог: ви нам винні. Американці на це ставили зрештою питання: а що ви самі готові зробити в цій ситуації?

2. Що Зеленський, що Кулеба перед російським повномасштабним вторгненням висловлювали його заперечення. Це відомо, але з боку американців цей факт доповнюється так (в лапки не беру, бо пишу сенс, а не цитату): ми вирішили вже налякати українців, бо як ще можна було донести до них весь масштаб катастрофи, що наближалася? Ми розповіли їм (Кулебі зокрема), як росіяни планують захоплення України, з яких напрямків, що за цим послідує, та що це буде катастрофа не менша, а то й гірша за Другу світову.

3. Третя річ: дзвінок Зеленського Байдену в момент нападу росіян з претензією: "подзвоніть Путіну, нехай він ЦЕ припинить!!!"

Ось тут про залежність: людина, яка залежить від того, що хтось напише йому сценарій (дружина або друзі), хтось організує йому захід, хтось виступить менеджером проектів, хтось (Коломойський) винесе його на політичну арену, хтось (Єрмак) вже після перемоги на виборах буде виконувати фактичне керівництво внутрішньою, і навіть зовнішньою політикою України...

Ось так все життя ХТОСЬ, - а ти лише пливеш за течією, ну так же і є, визнаймо. В даному випадку хтось (Байден) повинен був стати чарівником та вирішити питання з Путіним через телефонний дзвінок - це, чорт забирай, та сама залежність від того, що хтось зробить щось за тебе. Дружина напише, друг організує, маніпулятор за тебе покерує, а президент іншої держави закінчить війну телефонною розмовою. Промови, за які ти отримуєш аплодисменти, теж пише ХТОСЬ.

І я це підношу як приклад, як НЕ можна жити. Така позиція приносить дивіденди, поки є ті самі дружини, друзі та корисливі маніпулятори.

Але зрештою ти програєш.

Не робіть так. Ніхто.

Це страшно.

Це заводить в глухий кут.