"Дуже серйозно про зміну міністра оборони війни на росії" - Валерий Калниш

"Дуже серйозно про зміну міністра оборони війни на росії" - Валерий Калниш

Те, що на цій посаді буде затверджено колишнього віце-прем’єра андрія бєлоусова – практично доконаний факт. На росії уряд – продовження політики диктатора і його робота не передбачає самостійності при обранні кандидатур. Його завдання – проголосувати за подані диктатором кандидатури.

Практично всі західні аналітики сходяться в тому, що головним в зміні міністра оборони є не зняття шойгу, а саме призначення бєлоусова. Збагачення і тотальна корупція не є визначальним фактором при прийнятті рішення. Це взагалі не фактор для прийняття рішень в російській вертикалі. Покарання за корупцію заслуговують тільки ті, кого треба покарати показово. Карні справи - інструмент, а не система. Свого часу Борис Акунін приписав Івану Грозному слова, які точно характеризують ставлення російських царів до челяді: «Верному слуге давай кормиться – так мне еще отец завещал» («Вдовий плат»).

Шойгу більше не потрібен, тому що змінилася концепція війни. Не досягнувши бажаного результату – швидкого захоплення України – і (це головне) укріпившись в бажанні вести війну вже не тільки із нами, але й з «колективним Заходом», «США», «натівськими агресорами», диктатор вирішив зміни підходи.

Він ніколи цього не визнає, але запропонувавши цивільного бєлоусова, який не провів жодного дня в армії, путін наслідує загальний західний стандарт: міністр оборони має бути цивільним. Заради справедливості варто зауважити, що шойгу також був цивільною особою, але після призначення в 2012 році він отримав звання генерала і полюбив наряджатися у різноманітну форму та обвішувати себе цацками.

На Заході цивільний на чолі МО це розповсюджене правило. А в Україні – взагалі закон. Верховна Рада ухвалила закон про нацбезпеку, згідно з яким Міноборони має очолити цивільний, ще в червні 2018 року. Причому цивільним буде не лише міністр, а і всі його заступники.

Призначення бєлоусова – погана новина. Це значить, на чолі міністерства стане менеджер, а не болван-солдафон, ким був шойгу. Менеджер, який має чітке розуміння того, як саме керувати. Чітких економічних принципів, помножених на вірнопідданство безпосередньо путіну. Західні аналітики сходять в тому, що бєлоусов найбільш обдарований і найбільш неліберальним економіст кремля. І диктатор поставив йому чітку задачу – перемогти в Україні та підготувати росію до довгострокового конфлікту проти НАТО.

Новий очільник міноборони рф – кейнсіанець.

А це значить, що він відстоює активну роль уряду в економіці. Кейнсіанці впевнені, що уряд повинен активно втручатися в економіку, особливо у періоди економічних криз. Що ринкові механізми не працюють, і потрібне централізоване управління, жорстка монетарна політика і максимальне, через адміністративні важелі, створення повної трудової зайнятості. Масштабуйте це на оборонний сектор і побачите те, що можна назвати «військовою економікою».

Тобто бєлоусов – нічим не прикметний чинуша та поціновувач цифірі – може стати важливим елементом війни. І тут важливо, чим ми всі відповімо на його дії. І тут бачиться стратегія не всупереч стратегії путіна, а проактивна політика. Економічний потенціал НАТО має більше працювати на військові потреби. Виділення коштів на це має відбуватися «за замовченням». Перспектива війни за участі країн НАТО – перспектива до якої треба готуватися, не розраховуючи на те, що «пронесе». Не пронесе.