"ДВІ БІДИ ТА ДВІ ПРОБЛЕМИ НАШОГО СЬОГОДЕННЯ" - Александр Гончаров

"ДВІ БІДИ ТА ДВІ ПРОБЛЕМИ НАШОГО СЬОГОДЕННЯ" - Александр Гончаров

В ці дні, буваючи на київських АЗС, у супермаркетах чи в керуючій компанії (колишньому ЖЕКу на Подолі), з впевненістю можу сказати, що найближчим часом сильно загостряться дві біди, причому дуже серйозні.

Перша біда, це подальше зростання цін на основні продукти харчування, энергоресурси та тарифи ЖКХ (причому динаміка зростання вже добре помітна). Відповідно, кількість тих, хто живе в крайніх злиднях, зростатиме. І якщо нинішні тенденції нового витку інфляції збережуться, країна на наступні 8-10 років вже не викорінить крайню бідність. До речі, зараз українці витрачають на їжу та обов’язкові платежі дві третини коштів. «Цей показник сягає 66%, що понад удвічі більше, ніж середній світовий показник. Україна – єдина серед досліджуваних країн, де витрати на цю категорію перевищують 50%», – підкреслюють експерти.

Ось такі голі цифри. Це не економічна паніка, це є факт. Адже, відомо, якщо попереджений, то - озброєний.

Друга біда після швидкого зростання цін, це пошкодження та руйнування російськими ракетами й дронами об'єктів розподілу і генерації електроенергії, а також численні аварії надзвичайно зношеної інфраструктури системи ЖКГ. Наприклад, повідомляється, що серйозно пошкоджено 5 із 6 ТЕС ДТЕК, тобто 80% генеруючих потужностей енергохолдинга втрачено. До речі, член енергетичного комітету Ради нардеп Ганна Скороход запропонувала провести аудит щодо того, куди поділися виділені гроші на захист енергооб'єктів. А захищати об'єкти енергетики від дронів і ракет було доручено голові Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму, натомість топ-чиновник увігнав країну у «велике будівництво» і за фактом ключові вузли досі не обладнані захистом.

Крім цих бід, у нас зараз також є як мінімум і дві ключові проблеми в економіці України. Це фінансовий голод у реальному секторі та високий рівень безробіття. Тож нависла серйозна загроза економічного колапсу. І влада, на жаль, не навчилася розуміти ці проблеми, не бачить їх масштабів, не поводиться вкрай прагматично і раціонально.

Більше того, нині багато моїх колег з приватного бізнесу особливо гостро стали розуміти, що грубою помилкою було впровадження доктрини, в якій закладалася ідея, мовляв, будь-яке державне втручання шкідливе для економіки. Зокрема, наша влада досі відмовляється від держрегулювання цін та тарифів природних монополій, прикриваючись корупційними схемами та механізмами держрегуляторів.

Однак суспільство стрімко змінюється, і ці зміни свідчать, що можливості для рішучих кардинальних дій тільки зростають.

Але, не маючи альтернативних рішень, Кабмін зараз обирає між поганим та дуже поганим. Що дуже погане? Це через певний час змусити українців зіткнутися з проблемою елементарного голоду. А що таке погане на цьому тлі? Це запуск по максимуму друкарського верстата й розгін маховика інфляції. На жаль, у поточних реаліях міністри думають і діють лише у таких категоріях.

І чи не тому, все більше українських підприємців переїжджає до Польщі? Вважаю, причиною цьому є значно нижча там бюрократія, вища мотивація спеціалістів, більше жінок на керівних посадах. Тому і витрати українців у Польщі у минулому 2023 році становили 7,1 млрд злотих — на 31% більше порівняно з 2022 роком. Більше за українців у Польщі витрачали тільки німці.