"Дві цитати" - Віталій Гайдукевич

"Дві цитати" - Віталій Гайдукевич

30 вересня 1938 року Велика Британія уклала в Мюнхені угоду із Гітлером, Муссоліні і Даладьє. 4 держави домовилися про вбивство Чехословаччини. Прем'єр GB, Невілл Чемберлен був прихильником умиротворення агресора. Повернувшись до Лондона, на летовищі він сказав: «Я привіз вам мир».

Тоді Черчиль відповів: «Англії запропонували вибір між війною і безчестям. Вона обрала безчестя і отримає війну». Через рік почалася Друга Світова.

Стан справ у Острова був кепський. Дезорганізація, невміння швидко схвалювати правильні рішення, страх перед тотальною війною не за каналом, а у себе… навіть ідеї домовлятися з Гітлером теж у декого були (ага – «посєрєдінє»). Але Острів вирішив битися.

Є дві цитати – довга і коротка. Обидві вони про мир. Точніше про способи його досягнення. Ви їх знаєте. Найкраще вони сприймаються поруч.

Коротка: «Я привіз вам мир…» (с) Невілл Чемберлен.

Довга: «Я впевнений, що коли усі виконають свій обов’язок, коли усі ми не будемо нехтувати нічим, і якщо будуть задіяні усі заходи, як це робилося раніше… ми знову доведемо, що здатні захищати нашу Батьківщину.

Ми перенесемо бурю війни, і переживемо загрозу тиранії, якщо знадобиться – протягом багатьох років, якщо знадобиться – наодинці…

Ми підемо до кінця,
ми будемо битися у Франції,
ми будемо боротися на морях і океанах,
ми будемо битися зі зростаючою впевненістю і силою в повітрі,
ми будемо битися на пляжах,
ми будемо битися на узбережжях,
ми будемо битися в полях і на пагорбах,
ми будемо битися на вулицях,
ми будемо захищати наш Острів, якою б не була ціна,
ми ніколи не здамося.

І навіть, якщо станеться, в що я жодної миті не вірю, що цей Острів чи його більша частина буде підкорена і вмиратиме з голоду, тоді наша Імперія за морем, озброєна і під охороною Британського Флоту буде і далі тримати бій, доти, допоки в благословенний Богом час, Новий Світ, із усією його силою і міццю, не піде на порятунок і визволення старого.» (с)
Вінстон Черчилль.

У Зеленського був шанс звернутися до нації або довгою цитатою, або короткою. Він обрав коротку.
Світоглядний геотег підтверджено. Це найстаріша червона лінія, котра була перейдена ним давно. Решту «зрад» можна прогнозувати з огляду на задоволене обличчя Путіна. Фактаж виповзе згодом.

Віталій Гайдукевич