"Два дні після інавгурації..." - Влад Пономар

"Два дні після інавгурації..." - Влад Пономар

Доборго дня! 2 дні після інавгурації:

— Скандально призначений голова АП Зеленського Богдан несподівано зник зі списку люстрованих чиновників на сайті Мін'юсту.

— Богдан: "Ми посилаємо чіткі сигнали до влади Росії, що ми готові розмовляти і ми готові до компромісів".

— Військових запитують про ставлення до перемовин з терористами “ЛДНР”.
Відповідна інформація міститься у документі, який сьогодні отримали у військових частинах.
“Командирам військових частин організувати та повести вивчення серед особового складу ставлення військовослужбовців стосовно можливих перемовин з “ДНР”\”ЛНР” та в термін до 16:00 24.05.2019 р. через управління морально-психлогічного забезпечення (доповісти) аналіз вивчення данного питання та можливі наслідки зазначеного”, – йдеться у документі, який є у розпоядженні Фонду “Повернись живим”.

— Зеленський вніс в Раду законопроект про вибори: замість обіцяних відкритих списків він запропонував повністю закриту систему.

— Указ про розпуск Ради і вибори опубліковано в Урядовому кур‘єрі.

— Зеленський призначив начальником Генштабу - Головнокомандувачем Збройних сил Руслана Хомчака. Хомчак закінчив Московське загально-військове училище. Стрімкий злет припав на час президентства Януковича. Саме його підпис стоїть на секретних наказах наступати на Іловайськ від 4 серпня 2014р.

Подання на начальника Генштабу робить Міністр оборони України. Полторак такого подання не робив. Хомчака Зеленський призначив без подання. Це порушення Конституції та чинного законодавства і перевищення службових повноважень.

— Зеленський призначив Баканова першим заступником голови СБУ.
Баканов з 2013р — керівник 95 кварталу, родом із Кривого Рогу. Друг дитинства Зеленського, вони виросли в одному будинку.
22 травня 2019р призначений Першим заступником Голови СБУ — начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

— Першим заступником голови АП призначено Сергія Трофімова.
Трофімов – виконавчий продюсер "Студії Квартал-95", куратор кінематографічного напрямку студії.

*Іншими указами Зеленський призначив заступниками голови АП Юрія Костюка, Руслана Рябошапку та Кирила Тимошенка.
Костюк – сценарист серіалу "Слуга народу".
Тимошенко – керівник телекомпанії GoodMedia, котра фільмувала ролики для Зеленського.

*Помічником президента призначено Андрія Єрмака – юриста, котрий працює у сфері кіно та медій.

*Першим помічником президента призначено Сергія Шефіра. Шефір - земляк, давній друг і бізнес-партнер Зеленського. Як автор працював з Зеленським ще з часів КВК, пізніше став співзасновником студії "Квартал 95".

*Зеленський призначив кінопродюсера Андрія Єрмака своїм помічником. Єрмак впродовж 5-7 скликань Ради був помічником у нардепа від "Партії регіонів".

Нагадаємо:
5 квітня 2019р. «Кумівства не буде». Зеленський про ключові посади у державі.
Зеленський запевняє, що у випадку обрання його главою держави, не допустить призначення родичів чи кумів на державні посади. "Не переймайтеся. Кумівства у нас не буде", – сказав Зеленський.

— Зеленский скасував указ про призначення Зеркаль.

— На Порошенка завели ще одну справу.
Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяв колишнього нардепа Дмитра Крючкова - колишнього члена коаліції Януковича. Зазначимо, Крючкова підозрюють у нанесенні шкоди на суму понад 346 млн грн. 15 квітня минулого року його екстрадували з Німеччини в Україну, після чого Солом'янський суд Києва взяв його під варту.

— В Госдуме заявили, что Россия может начать выдачу паспортов жителям Приднестровья.

— Саакашвілі планує повернутись в Україну і поновити громадянство.

— Здійснення закупівель під час виборчого процесу регулюється наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі та не потребує дублювання в тексті закону "Про публічні закупівлі".
Про це заявив заступник міністра економрозвитку Макс Нефьодов.
Нагадаємо: у середу Зеленський вніс до ВРУ свій перший законопроект. Він запропонував внести зміни до закону "Про публічні закупівлі".

— Інвестори негативно відреагували на перші кадрові рішення Зеленського. Про це заявив президент Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) та глава інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала, пише Deutsche Welle.
Фіала заявив, що подальші призначення на високі посади людей з кола бізнесмена Ігоря Коломойського можуть спричинити відтік інвестицій з України.
«Перша реакція негативна», - сказав Фіала. Подальші призначення спільнота інвесторів, за його словами, також оцінить як сигнал.
"Чим більше буде серед призначень людей з орбіти Коломойського, тим більше це призводитиме до зростання вартості наших запозичень, тим складніше буде для корпорацій і для уряду залучати гроші і в Україні, і за кордоном. Ці гроші будуть дуже дорогими, може мати місце відтік інвестицій", - переконаний президент ЄБА.
За словами Фіали, в інвесторів виникає скепсис щодо подальшого потенціалу України рухатися в напрямі встановлення верховенства права.
Говорячи про новопризначеного главу адміністрації президента Андрія Богдана, Фіала зазначив: "Складно уявити, як людина з орбіти Коломойського, котра займалася протилежним, зараз змінить напрям своєї діяльності на 180 градусів і діятиме не на благо олігархів, а на благо країни".

Влад Пономар