"ДВОХ ЗАЙЦІВ – ОДНИМ БОРДОМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ДВОХ ЗАЙЦІВ – ОДНИМ БОРДОМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Такі от цікаві білборди (див. нижче) з’явилися на Тернопільщині. Місцева «Батьківщина» зразу ж заявила що борди – провокація чинної влади і заявила: «Звертаємось до всіх політичних сил діяти так, як партія "Батьківщина", - жодного чорного піару». Про «жодного чорного піару» від «Батьківщини» - тема окрема, а от до нюансів встановлення цих бордів варто придивитися.

Для початку – чи реальне фото виставлене на білборді? Цілком можливо. Будь-який фотокор завжди має певну кількість курйозних кадрів з відомими людьми, які з певних причин на шпальта видань не потрапили. В часи свого другого прем’єрства Юлія Тимошенко мала зустрічі з патріархом Кирилом (Гундяєвим) – див. фото нижче. Той самий костюм, та сама зачіска, та сама Юлія Володимирівна. Цілком можливо що тоді вона попрохала керманича без-томосної «церкви» РПЦ про благословення, або про якесь інше таїнство, яке патріарх їй надав – і це потрапило на камери журналістів.

Чому я так вважаю? Та тому, що попри всі намагання дистанціюватися від РПЦ з початком російської окупації Криму і агресії на Донбасі, Юлія Володимирівна має факт у біографії, який не заперечиш. Юлія Тимошенко – кавалер низки українських нагород, серед яких – знаки «Шахтарська слава» ІІІ і ІІ ступеня і орден Великомучениці Варвари від Української Православної церкви Московського патріархату. Про «Юлю-шахтаря» - тема знову таки окрема, а от орден Святої Варвари від УПЦ-МП явно заслуговує на увагу. Я не знайшов жодної інформації про те, аби Юлія Тимошенко цей орден УПЦ-МП здала, або якось від нього публічно відмовилася. Тобто – все ще зберігає як нагороду.

Хоча. Якось висловити своє ставлення до нагороди УПЦ-МП Юлія Тимошенко таки мусила б – у 2010 р. вона прийняла орден Андрія Первозванного ІІ ст. від патріарха Філарета, голови Української православної церкви Київського патріархату. Московський патріархат, нагадаю, УПЦ-КП вважає сектою і будь-які контакти з нею – засуджує.

Мати нагороди водночас від УПЦ-КП, яка світом не признана, але от-от стане частиною Помісної православної церкви тільки-но Україна здобуде томос Вселенського патріарха, і від УПЦ-МП, яка (як з’ясувалося) томосу не має і не мала, але світом визнана – це треба уміти. Крутіше – тільки підносити свічки по черзі, чорту і святому.

І ще цікава деталь. Скандальні білборди з Юлією Тимошенко і патріархом Кирилом (Гундяєвим), з’явилися в цілком конкретних місцях – на околицях Почаївської лаври і біля села Залізниці на Тернопольщині. Характерно – але Залізниці стоять на прямому шляху до Почаєва з Тернополя і власне через них їдуть до Почаєва туристи і віруючі з Тернополя, Чернівців та ще багато звідки. А це вже примушує замислитися.

Свого часу один дуже відомий американський канал публікував просто гидотну рекламу певного товару, ніби свідомо намагався прищепити глядачеві відчуття огиди. Але результат був протилежний очікуваному. Продажі того товару підскочили у кілька разів – з’ясувалося, що більшість реклами глядач просто пропускав, тоді як цю – помічав стабільно. І зацікавився. Відтоді принцип такої «реклами від протилежного» відомий кожному рекламному агентові.

Білборди з Юлією Тимошенко і патріархом Кирилом (Гундяєвим) одну річ вже зробили – стали дивовижною ілюстрацією «провокації чинної влади проти Юлії Тимошенко». Та ще й інший бік ситуації. Ця реклама – мессидж цільовій аудиторії, яка мусила ці борди побачити напевно – православним віруючим, що їздять до Почаївської лаври. А Почаївська лавра – монастир УПЦ-МП, і заслужено його називають оплотом Московської церкви в західних областях України. Після бурхливої історії стосунків УПЦ-МП з іншими християнськими церквами в регіоні – УПЦ-КП, УАПЦ, Українською греко-католицькою церквою, тощо, вірячи УПЦ-МП на Тернопільщині це, або – переконані «колоради», або фанатичні православні, для яких «благодать Божа» - не пустий звук, і які досі ходять до храмів УПЦ-МП, позаяк УПЦ-КП, так би мовити, самопроголошена. І для цієї аудиторії білборди з Юлією Тимошенко і патріархом Кирилом (Гундяєвим) – більш ніж гучне послання. «Юля – наша! Московсько-православна! Вона з Патріархом Кирилом дружить!».

Лемент здійнятий тернопільською «Батьківщиною» з приводу бордів (замість прибрати їх по-тихому, наприклад), це послання тільки посилює.

Факт?

Дмитро "Калинчук" Вовнянко