"Джекпот" - Кирило Данильченко

"Джекпот" - Кирило Данильченко

С-400 «Триумф», що «не знає аналогів», і нова, зразка 2015 року автоматична система управління «Фундамент-МАЭ».

Головне управління розвідки заявило про знищення чотирьох пускових до С-400 «Триумф», трьох РЛС — ймовірно, оглядова РЛС 91Н6Е, всевисотна 96Л6Е й пересувна вежа для антенного поста.

У Джанкої — склади, військовий аеродром 39-го вертолітного полку, аеродром підскоку для флоту, великий залізничний вузол. Очікувано, що там найсучасніша російська ППО.

Але вона вкотре не впоралася.

Тривога спрацювала вже після вибухів на землі й пожежі.

На фото з побитими пусковими всі накривки контейнерів задраєні, і машини хоч і в бойовому положенні, немає жодного сліду пусків, виходу засобів доставки — це означає тотальну раптовість.

Тривога в росіян трапилася найкраща для Сил оборони: «Уже бомбили».

Ні попередження про ракетну небезпеку, ні спроб збити.

Джерела у противника заявляють про парний пуск АТАСМS — уламки дійсно схожі на «товсті» ОТРК. Звуки розривів касетних боєприпасів з відео також характерні — «Точка» туди просто не долетить, а в європейських крилатих ракет проникна комбінована тандемна боєголовка (що логічно, бо і Франція, і Британія підписали конвенцію про нерозповсюдження суббоєприпасів).

Знову ж таки, нам передавали в останньому та єдиному пакеті 20 MGM-140 АТАСМS Block 1 на 165 км дистанції. Під час операції Dragonfly по Луганському та Бердянському аеродромах випустили щонайбільше десяток ракет.

Цілком собі десь з-під Берислава могли відпрацювати і вчора — відстані якраз вистачило б.

Тож старий Оккам каже нам: по аеродрому Джанкой вдарили американські ОТРК перших поколінь.

Це власне те, для чого їх створювали, — інерційна система насилу може покласти ракету в коло 200 метрів, але 950 суббоєприпасів роблять боляче.

Таке озброєння й замислювали сікти незахищені бронею тили, цистерни, ремонтні машини, аеродроми підскоку, транспортно-зарядні машини й самі пускові «точок» СРСР.

Цікаво було б подивитися на обличчя турків чи індійців, яким кремлівські експортери зброї продавали свої агітки про С-400. Свого часу, до речі, «Триумф» в експортному варіанті коштував 1.2 млрд доларів.

А тепер з'ясували, що звичайний парний пуск ОТРК 1990-х років не спровокував навіть сигналу тривоги — російські розрахунки просто не побачили загрози.

Це не вплине на наступ ЗС РФ по фасу Авдіївки та біля Часового Яру, але вибивання чергового С-400 — те, що лікар прописав напередодні постачання в Україну перших F-16.

Більшість роботи для західних літаків — удари керованим озброєнням по ЛБЗ і полювання на носіїв УМПК відбуватимуться в зоні, де зможуть відпрацювати переважно далекобійні комплекси.

Тому з моменту вдалого винесення їх на мисі Тарханкут і біля Євпаторії вони стали пріоритетними цілями для Сил оборони. На сьогодні це вже п'ятий підтверджений удар по С-400.

Якщо бонусом суббоєприпаси зачепили в аеропорту Джанкоя ще й гелікоптери — що ж, це джекпот.

Якщо ні, то все одно це вкрай вдала раптова операція.

Дай боже, щоб якнайбільше сучасних комплексів ППО знищили до передачі винищувачів з ЄС.