Джо Байден: Суверенітет та територіальна цілісність України є життєво важливими для демократичного світу

Джо Байден: Суверенітет та територіальна цілісність України є життєво важливими для демократичного світу

Президент США Джозеф Байден назвав відстоювання суверенітету та територіальної цілісності України життєво важливим пріоритетом для Європи та США.

Про це Джозеф Байден заявив під час свого виступу на Мюнхенській безпековій конференції.

"Путін хоче послабити європейський проєкт і союз НАТО, він хоче підірвати трансатлантичну єдність. Тому що Кремлеві значно простіше атакувати й залякувати окрему країну, аніж вести перемовини з сильною та об'єднаною трансатлантичною спільнотою. Тому відстоювання суверенітету і територіальної цілісності України має залишатися життєво важливим питанням для Європи та США", – повідомив Байден.

Президент США наголосив, що західні держави мають активно реагувати на безпекові виклики, які перед ними ставлять Росія та Китай.

"Виклики, пов’язані з Росією, відрізняються від тих, що пов’язані з Китаєм, але вони так само реальні. Це не про протиставляння Сходу і Заходу, і не про те, що ми хочемо конфлікту – ми хочемо майбутнього, у якому всі країні будуть мати можливість вільно обирати свій шлях ,без погроз застосування сили та примусу", – додав Байден.

Байден підкреслив, що партнерство між Європою та Сполученими Штатами має залишатися ключовим елементом стратегії держав заходу, і США готові повернутися до активної співпраці з союзниками.

"Америка повернулася. Трансатлантичний союз повернувся. І ми не озираємося назад, а дивимося вперед усі разом. Партнерство між Європою та США, на мій погляд, має залишатися наріжним каменем всього, чого ми хочемо досягти у 21 столітті. Точно так, як ми це зробили у 20 столітті", – наголосив президент.