"Джон Болтон розкритикував 45-го президента через його заяви щодо намірів завершити війну в Україні" - Олег Шарп

"Джон Болтон розкритикував 45-го президента через його заяви щодо намірів завершити війну в Україні" - Олег Шарп

Екс-радник Трампа з питань нацбезпеки Джон Болтон розкритикував 45-го президента через його заяви щодо намірів завершити війну в Україні. Про це повідомляє CNN.

Він прокоментував заяву Трампа під час його розмови з Зеленським. Кандидат у президенти США стверджував, що нібито принесе мир та покладе край війні Росії проти України. Болтон вважає, що Трамп не знає, як закінчити війну в Україні.

"Це божевілля. Він гадки не має, як він збирається вести переговори та завершувати цю війну", - сказав колишній радник Трампа.

На його думку, наближеність Трампа до Кремля призведе до поступок на користь Росії. Це може мати негативні наслідки для України. Болтон наголосив, що така позиція буде "темним моментом" не тільки для України, але для США.

Нагадаю, що той план, який Борис Джонсон виклав як свій, багато у чому співпадає з баченням Трампа, але малореально, що на нього погодяться, як путін, так і українці.

❗️На цьому тлі цікавим видається вчорашнє інтерв’ю Віталія Кличка італійському виданню Corriere della Sera. Зокрема, київський мер стверджує:

"Наступні кілька місяців будуть дуже складними для Зеленського. Чи має він продовжувати війну з новими смертями і руйнуваннями, чи він подумає про територіальний компроміс з Путіним? Ми можемо пояснити країні, що ми повинні відмовитися від частини нашої території, які коштували життя тисячам наших героїв? Який би крок він не зробив, президент ризикує вчинити політичне самогубство. Все залежить від допомоги, що надходить від союзників, і було б кошмаром, якби нам довелося воювати ще два роки".

Кличко вважає, що Зеленському доведеться вдатися до референдуму, бо сам він не наважиться досягти таких болісних домовленостей самостійно.

Як вихід Кличко закликав Зеленського створити уряд національної єдності, подібно до того, що сталося в Ізраїлі після атаки ХАМАСу 7 жовтня.

"Однак я не впевнений, що він готовий відмовитися від влади, зосередженої в його руках, яку надало йому військовий стан з першого дня російського вторгнення", - додав мер.

❗️І останнє. Вчора ж Зеленський в інтерв'ю ВВС заявив, що гаряча стадія війни може закінчитися до кінця року, і не всі території України можуть бути повернуті військовим шляхом.

Тепер складіть два і два та зрозумієте, до чого все йде. Як мінімум до якогось підзаконного «референдуму», щоб закінчити все так, як воно зараз є. Плюс ще якісь зобовʼязання України при цьому. І я не певний, що народ за це не проголосує.

Зупинити цей сценарій можуть тільки успіхи ЗСУ на фронті. Але якщо у найближчі три місяці такого перелому на ЛБЗ не станеться, Зеленського просто вимусять йти на договорняк. Тим більше, що Байдену і Трампу зараз не до України - її назву вони лише патетично згадують у своїх передвиборчих промовах.

Вибачте за непритаманний мені песимізм, але вже як є.

Закінчуючи тему, ще декілька заяв Зеленського агенції ВВС:

Президент України допустив переговори з Путіним, незважаючи на чинний в Україні указ про заборону таких перемовин:

— На другому саміті миру, якщо Росія буде готова обговорювати цей план... І не має значення, буде це путін чи не путін. Яка різниця? Якщо світ буде об'єднаний навколо України, ми говоритимемо з тими, хто все вирішує в росії.

Ще одна цитата:

Хтось каже: «Що важливіше для вас — територія чи люди?» Як можна так порівнювати? Люди важливі, але це не означає, що можна подарувати їм (росіянам) 30% нашої землі.

Також Зеленський заявив, що кількість втрат у рядах Збройних сил України щодня змінюється не на кращу сторону.

— Я знаю, скільки людей ми втрачаємо щодня, і кожен день бачу, на жаль, ці зміни, і вони не в позитивний бік, менше не стає».

При цьому Зеленський відмовився назвати точну кількість загиблих, а також не зміг конкретно відповісти на питання ведучого, скільки ще ЗСУ зможуть протриматися за таких втрат.

— Це залежить, перш за все, від морального духу військових, це залежить від морального духу народу, який працює заради того, щоб у військових була зарплата, і це залежить від єдності між військовими та громадянськими на України, і це залежить від єдності Заходу, — заявив він.

❗️В основному, вода. Але можна виділити два нових моменти: а) готовність розмовляти з путіним; б) наголос на збільшенні наших втрат. Тобто, підґрунтя для якоїсь "сдєлки" (не знаю, як це ще назвати) готується.

Ще раз: якщо ЗСУ не вдасться у найближчі три місяці переломити ситуацію на фронті, то якийсь формат договорняка неминуче випливе на поверхню. А якщо Трамп виграє вибори, ймовірність такого договорняка збільшується кратно.

Все залежить від того, як відреагують на таку ситуацію наші люди - у цілому, і військові - зокрема. Буде або "ідеальний шторм", або "сойтісь посрєдінє - так сойтісь посроєдіне".