"Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Розглядаємо події 16 – 22 травня 2018 рр.

АКТИВ. Кабмін схвалив вступ "Укрзалізниці" до Європейської Бізнес Асоціації. В уряді вважають, що вступ УЗ до Європейської Бізнес Асоціації поліпшить інвестиційний клімат в Україні та принесе користь залізничній сфері.

ПАСИВ. Видачу ліцензій Державною службою геології та надр України на розробку родовищ літію і нафти в Донецькій і Полтавській областях Генеральна прокуратура України (ГПУ) оскаржила в судовому порядку. Генпрокурор повідомив, що після Майдану на аукціонах було видано 43 спецдозволу на ресурси. Без аукціонів - цілих 679.

АКТИВ. За останній рік товарообіг між Україною і Швецією виріс на 4,2% порівняно з 2016 роком і склав 510,9 млн. доларів.

ПАСИВ. У Європейському союзі (ЄС) відзначають недостатній прогрес у реформуванні української митниці.

АКТИВ. Національний банк України (НБУ) спростив покупку валюти для виконання позичальниками своїх зобов'язань перед банками за кредитами.

ПАСИВ. Співробітниками Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби (ДФС) в ході перевірки підприємства сфери зв'язку, встановлено заниження податкового зобов'язання з ПДВ на суму 18,3 млн гривень. Підприємством не задекларовано податкових зобов'язань на 18,3 млн гривень і не зареєстровано податкових накладних на загальну суму ПДВ – 7,5 млн гривень.

АКТИВ. Українці почали активніше використовувати безготівкові розрахунки за допомогою платіжних карт. За результатами першого кварталу 2018 частка безготівкових розрахунків за обсягом операцій підвищилася до 44,4% і склала 272,6 млрд гривень, що на 5,1% більше порівняно з підсумками 2017 (39,3%). Для порівняння, цей показник у 2012 році складав лише 12,4%, 2015 - 31,2%, 2016 - 35,5% відповідно.

ПАСИВ. Борг Одеського припортового заводу (ОПЗ) перед DF Group, Національною акціонерною компанією "Нафтогаз" та іншими контрагентами досяг 7,2 млрд гривень.

АКТИВ. Більше 45% від усього обсягу українського експорту надходить в країни ЄС. Європейський ринок стає одним з найголовніших для експорту українських товарів, і ЄС сподівається на збереження такої тенденції. Також у І кварталі 2018 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС склав 2,2 млрд доларів.

ПАСИВ. У Києві з 23 травня за борги відключатимуть від електропостачання адмінбудівель та бюветів, які обслуговуються комунальним підприємством "Київводоканалу". Борг підприємства становить 228,4 мільйона гривень.

АКТИВ. Україна в I кварталі 2018 року на 31% збільшила експорт шоколаду.

АКТИВ. ВВП України зростає дев’ять кварталів поспіль. У першому кварталі 2018-го ВВП зріс на 3,1 % порівняно з першим кварталом 2017 року.

АКТИВ. Рада прийняла за основу проект щодо запобігання стягнення Росією коштів з "Укроборонпрому". У зв’язку із забороною постачання до РФ продукції оборонного призначення, яка вироблялася по передоплаті, підприємства опинилися під загрозою стягнення коштів у судовому порядку.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Дмитро "Калинчук" Вовнянко