"Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Розглядаємо події 30 травня – 12 червня 2018 рр.

АКТИВ. Компанія Nord Stream 2 AG отримала постанову про накладення забезпечувальних заходів у рамках стягнення із російського газового монополіста "Газпром" коштів на вимогу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". Не виключено, що мається на увазі арешт активів. Також арештований за борги російської авіакомпанії "ТРАНСАЭРО" літак Boeing Україна виставила на аукціон.

ПАСИВ. Аукціон з продажу центрального стадіону "Чорноморець", розташованого в Одесі, не відбувся через відсутність покупців.

АКТИВ. У квітні платіжний баланс зведений з профіцитом на рівні 290 млн доларів.

ПАСИВ. Експорт зернових зменшився на 3,5 млн тонн. З початку поточного маркетингового року Україна експортувала майже 38 млн тонн зернових культур.

АКТИВ. Державний ПАТ "ПриватБанк" провів планове погашення кредитів рефінансування Національного банку України на суму 1 млрд гривень.

ПАСИВ. Європейська Бізнес-Асоціація (ЄБА) звернулася до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана та генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням звернути увагу на тиск на іноземних інвесторів з боку т. зв. благодійного фонду "Міжнародні антикорупційні суди" (МАС).

АКТИВ. Кабінет міністрів України вводить поняття "муніципальна няня" для того, щоб підтримати працюючих батьків. Батькам будуть компенсувати 1,5 тисяч гривень за послуги няні.

ПАСИВ. Міжнародні резерви України у травні скоротилися на 1,6%. Причина скорочення - платежі за держборгом в іноземній валюті.

АКТИВ. У першому кварталі поточного року взаємний товарообіг між Україною та Іспанією зріс на 13,4%. Також зовнішній товарообіг між Україною та Чехією за останній рік зріс на 30% та склав 1,7 млрд доларів.

ПАСИВ. Підроблені товари потрапляють в Європейський союз через Україну. Європейські виробники щорічно несуть збитки на загальну суму 60 млрд євро через фальсифіковані товари.

АКТИВ. У травні від оренди державного майна до бюджету країни надійшло 120 млн гривень. З початку року ця сума склала трохи більше 581 млн гривень, що є 58% від річного плану надходжень.

ПАСИВ. Нацбанк у 2017 скоротив свій прибуток на 9,1%. Чисті доходи регулятора скоротилися на 11,4%. Всього Національний банк України отримав 62,291 млрд гривень прибутку за 2017 рік

АКТИВ. Європейська комісія припинила антидемпінгове розслідування щодо імпорту в ЄС феросиліцію, походженням з України і Єгипту. В результаті до української продукції не буде застосовано ніяких антидемпінгових мит.

ПАСИВ. Ціни на продукти за рік зросли в середньому на 14,1%.

АКТИВ. За результатами діяльності в 2017 році ПАТ "Ощадбанк" перерахував до державного бюджету частину прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів у розмірі 167,6 млн гривень.

ПАСИВ. Частка непрацюючих кредитів залишилася на рівні березня 2017 року, незважаючи на ряд успішно проведених банками реструктуризацій проблемної заборгованості.

АКТИВ. Великі платники заплатили на 89% більше податку на прибуток, ніж торік від 20,2 до 38,2 млрд грн. Відчутно зросли надходження від ПДВ – на 14,4%, з 51,2 млрд грн в минулому році до 58,5 млрд грн в 2018. Всього за п'ять місяців 2018 року великі платники податків сплатили 132,2 млрд грн податків - 21,7 млрд грн або на 19,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

АКТИВ. Одеський нафтопереробний завод перейшов в управління Фонду державного майна України. Завод був конфіскований на користь держави рішенням Суворовського районного суду Одеси, яким суд визнав ОНПЗ знаряддям злочину злочинної організації нардепа часів президента Віктора Януковича Сергія Курченко.

АКТИВ. "Нафтогаз" сплатив до держбюджету 53,5 млрд гривень. Це 18,4% загальних доходів державного бюджету України.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Дмитро "Калинчук" Вовнянко