"Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Розглядаємо події 26 вересня – 2 жовтня 2018 рр.

АКТИВ Державна фіскальна служба України (ДФС) розпочала тестування системи електронних касових чеків.

ПАСИВ. Керівництво російського "Сбербанку" як і раніше не збирається закривати свою "дочку" в Україні, а буде далі продовжувати спроби його продати.

АКТИВ. В порту Чорноморська відбулася відвантаження локомотивів американської компанії General Electric за договором з ПАТ "Укрзалізниця".

ПАСИВ. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) повідомив про незаконне переоформлення права власності на ПАТ "Платинум банк". Мова йде про понад 11 тис. кв. м нежитлової нерухомості, що розташовується у самому центрі Одеси (просп. Шевченка, 4А), загальною вартістю 144 млн гривень.

АКТИВ. Українські експортери використали обсяги тарифних квот на 100% для безмитного експорту до ринків Європейського союзу (ЄС) на цілу низку українських товарів.

ПАСИВ. Україна у 2019 році має віддати третину державного бюджету, тобто 427 млрд гривень, аби частково погасити зовнішні борги. Україна виплачуватиме борги не тільки у 2019 році, а й у 2020 та 2021.

АКТИВ. Господарський суд м. Києва відмовив у позові про стягнення з ПАТ «Укрзалізниця» боргу у сумі 5,3 млн доларів США (134,4 млн грн) за кредитним договором, укладеним між ПАТ «ТАСкомбанк» та ДП «Донецька залізниця».

ПАСИВ. В Україні зросли мінімальні ціни на алкоголь.

АКТИВ. За результатами 2017 року портфель з 100 найбільших держкомпаній отримав чистий прибуток у розмірі 44,4 млрд гривень, що майже на 38,5% більше, ніж в 2016 році. Загальна балансова вартість активів портфеля держкомпаній склала більше 1509 млрд гривень, що майже на 5% більше, ніж за результатами 2016 року.

ПАСИВ. Для забезпечення пасажирських перевезень залізницею упродовж найближчих п’яти років у цей напрямок необхідно інвестувати понад 111 млрд гривень. Пасажирські перевезення для "Укрзалізниці" є глибоко збитковими, а держава не компенсує ці витрати.

АКТИВ. Президент Петро Порошенко підписав закон щодо запровадження механізму "єдиного вікна" та оптимізації контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України.

ПАСИВ. Прийняття законопроекту №4030а про заборону на викладку сигарет на прилавках призведе до закриття малих підприємств і скорочення персоналу. Таку думку висловив голова громадської спілки "Національна організація роздрібної торгівлі" (НОРТ) Юрій Бондарєв.

АКТИВ. За підсумками 2017 року Харківський тракторний завод випустив близько 800 одиниць нової техніки, отримавши прибуток у розмірі 48,8 млн грн (проти збитку в 667 млн грн у 2016 році).

АКТИВ. В Україні набрали чинності нові будівельні норми, згідно з якими необов'язково проектувати сміттєпроводи в багатоповерхівках.

АКТИВ. Швейцарія інвестувала в економіку України понад 1,5 млрд доларів.

АКТИВ. В Україні за перші сім місяців 2018 року експорт українських товарів зріс на 12,7% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. Загальна сума експорту склала 26,9 млрд доларів.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Дмитро "Калинчук" Вовнянко