"ЕКОНОМІКУ КРАЇНИ У ЦЕНТРІ ЄВРОПИ ПОТРІБНО РЯТУВАТИ ВСІМ ЗАХОДОМ" - Александр Гончаров

"ЕКОНОМІКУ КРАЇНИ У ЦЕНТРІ ЄВРОПИ ПОТРІБНО РЯТУВАТИ ВСІМ ЗАХОДОМ" - Александр Гончаров

Проте, замість проведення із західними партнерами конструктивних переговорів у контексті залучення не кредитів, а інвестицій, наш Мінфін, як і раніше, легко на раз-два приймає рішення щодо стрімкого нарощування держборгу задля виконання короткострокових завдань. Начебто досвід проведення в'язких та жорстких переговорів із комітетом кредиторів на чолі з американським інвестфондом «Franklin Templeton» у 2015 році так нічому і не навчив Кабмін та міністра фінансів України.

І ось Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вчора анонсував проведення фінансового «Рамштайну», який створили країни G7, вже цього тижня.

Це зараз дуже важливо для нас, оскільки на українських ринках тепер є величезний дефіцит довгих грошей, а також інвестиційних ідей, які б ми могли продавати іноземним інвесторам.

     Але залишається відкритим головне питання: хто ці інвестиційні проекти наповнюватиме конкретним змістом та продаватиме українські бізнес-історії у форматі фінансового «Рамштайну»? Компетенції вистачить? На жаль, давно вже особисто переконався, що в нас мало хто з міністрів та політичних лідерів розуміє, як формувати вартість українських компаній і від чого залежить їхня ринкова капіталізація. Готовий їм у цьому допомогти, але поки що ніхто не звертався.

     І, звичайно ж, раджу Шмигалю терміново формувати команди з професіоналів, що залишилися ще в Україні, для роботи із закордонними фондами приватного капіталу, які інвестують в проекти на ранніх стадіях.

ВСЁ ПРОИЗОЙДЁТ ОПЕРАТИВНО, В ОДИН ДЕНЬ

     Дискуссия Европарламента о легитимности полного использования российских денег, замороженных на счетах Запада, а это около 350 млрд долл США, уже скоро закончится. Об этом сообщают коллеги из США и ЕС. Результат предсказуем. Поэтому Кабмину Шмыгаля надо срочно определить ту часть денег, которую нужно инвестировать на восстановление украинской экономики. Для этого необходимо организовать соответствующие институции и подготовить выпуски финансовых инструментов.

     Только не бездействуйте, парни во власти, пора напрячь свои мозги ради благого дела.