Екс-голову правління Swedbank засуджено за приховування фактів відмивання коштів

Екс-голову правління Swedbank засуджено за приховування фактів відмивання коштів

Колишній генеральний директор Swedbank постав перед судом у Стокгольмі у вівторок у гучній справі про масове відмивання грошей у балтійських філіях банку.

Біргітте Боннесен нібито знала про цю проблему, але приховувала її, що призвело до падіння акцій банку, коли пізніше про це стало відомо зі звітів ЗМІ.

"Біргітте Боннесен, перебуваючи на посаді голови правління Swedbank, навмисно або через грубу недбалість ввела в оману громадськість і зацікавлених осіб банку щодо його роботи із запобігання відмиванню грошей в його діяльності в Естонії", - заявив головний прокурор Томас Лангрот у своєму вступному слові в Стокгольмському окружному суді.

Після того, як звіт юридичної фірми у 2018 році показав, що конкурент Danske Bank масово не зміг запобігти відмиванню грошей у країнах Балтії, Боннесена часто запитували, чи мав Swedbank такі ж проблеми в регіоні, де він є лідером ринку. Боннесен неодноразово запевняв журналістів та аналітиків наприкінці 2018 та на початку 2019 року, що цього не було, приховуючи таким чином недоліки банку, пояснив Лангрот.

Коли Шведське телебачення (SVT) пізніше в лютому 2019 року представило витік інформації, що викриває підозріле відмивання мільярдних коштів через рахунки клієнтів банку - що явно суперечило версії генерального директора - акції Swedbank різко впали на біржі.

У 2020 році Swedbank отримав рекордний адміністративний штраф у розмірі 400 мільйонів доларів США від Finansinspektionen, органу фінансового нагляду Швеції, через "серйозні недоліки в роботі по боротьбі з відмиванням грошей у своїх балтійських операціях".

Основним кримінальним звинуваченням у судовому процесі проти Боннесена є шахрайство при обтяжуючих обставинах, за яке передбачено максимальне покарання у вигляді шести років позбавлення волі.

Екс-керівник компанії привітався зі знайомими обличчями серед зграї журналістів, які зібралися під стінами суду. Боннесен виглядала розслабленою і відмовилася коментувати справу. Вона заперечує всі звинувачення.

Її адвокат Пер Е Самуельсон заявив журналістам, що "загальний меседж, який Біргітте Боннесен і банк давали протягом осені 2018 року і зими 2019 року, був повністю правильним і нюансованим. Потім ви, журналісти, відредагували її цитати, але вона не може нести за це відповідальність".

Прокурор побудував своє розслідування на недостовірних повідомленнях ЗМІ, зазначив захисник. Він також стверджував, що Фінансова інспекція була неправа, наклавши штраф на Сведбанк, стверджуючи, що вона була "захоплена медіа-шаленством" в той час.

Прокурори, однак, заявили суду, що їхня справа ґрунтується в основному на внутрішніх звітах Сведбанку, починаючи з 2016 року і далі. Вони заявили, що ці звіти свідчать про те, що банк і його генеральний директор добре знали про глибокі недоліки у своїй роботі з протидії відмиванню грошей, головним чином в Естонії, що підвищувало ризик того, що кошти, отримані злочинним шляхом, проходили через рахунки його клієнтів.

Британський експерт з питань боротьби з відмиванням грошей Грем Барроу називає судовий процес проти Боннесена "дійсно великою справою" і дуже незвичайним. Він стверджує, що притягнення до особистої відповідальності колишнього керівника банку є дійсно важливим.

"Не беруся упереджувати її провину, але я думаю, що як підхід, абсолютно очевидно, що використання штрафів проти банків не змінило нічого, - сказав Барроу. "Насправді, тільки акціонери і клієнти були покарані таким чином".

Деякі клієнти були російськими олігархами, а деякі гроші, що проходили через банк, можна було простежити до компаній, які нібито пов'язані з так званим шахрайством Магнітського в Росії.

Так звані клієнти банку з високим ступенем ризику перевели понад 40 мільярдів доларів через його балтійські операції в період з 2014 по 2019 рік, згідно з розслідуванням юридичної фірми Clifford Chance, проведеним на замовлення нового правління Swedbank, яке завершилося в 2020 році.

Барроу стверджує, що відмивання грошей в країнах Балтії в 2000-х і 2010-х роках, швидше за все, було схвалено режимом Путіна, збагатило його і допомогло йому залишитися при владі.

"Ви майже не можете розвести те, що відбувалося тоді в країнах Балтії, з тим, що відбувається зараз в таких місцях, як Україна", - сказав Барроу.

Судовий процес планується провести до 25 листопада. Вирок можна очікувати через кілька тижнів.

Swedbank також наразі перебуває під слідством американської влади, а також прокурора Естонії щодо його діяльності в країнах Балтії. Банк заявив, що повністю співпрацює зі слідством.

Swedbank не захотів коментувати судовий процес над Боннесеном, але прес-секретар Унні Йерндал написала OCCRP, заявивши, що "Swedbank виправив історичні недоліки, які були виявлені в 2019 році в сфері відмивання грошей і, серед іншого, отримав більш високий рейтинг від рейтингового агентства Fitch з посиланням на виправну роботу". Danske Bank відмовився від коментарів.

Тетяна Геращенко