"ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ТА ФІНАНСОВИЙ УДАРИ" - Александр Гончаров

"ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ТА ФІНАНСОВИЙ УДАРИ" - Александр Гончаров

ЦІ УДАРИ МОЖУТЬ ВИЯВИТИСЯ СИЛЬНІШИМИ ЗА ГАРЯЧУ ЛОКАЛЬНУ ВІЙНУ

Справді, можливо, ми не випадково потрапили в цей капкан. Суспільство прагнуло чогось більш-менш визначеного, а тепер з'ясовується, що побічний результат війни, про який багато хто і не думав, виявився значно значущим, ніж той, який оголошувався метою. Що буде далі?

З одного боку, на минулому тижні заступниця міністра енергетики України Гринчук нас вже попередила, що ціна за 1 кВт української електроенергії для населення має становити 7 грн 50 коп! Вона зауважила, що новий діючий тариф який становить 4,32 грн/кВт-год компенсує тільки витрати на виробництво і доставлення енергії. Також тарифи на газ цього року в Україні збільшать на 150%-200%.

З іншого боку, нардеп Гетманцев заявив, що держборг України перевищив 6 трлн грн або 151,5 млрд дол США! При цьому платежі, які ми зобов'язані виконати цього 2024 року з обслуговування боргів, становитимуть 25 млрд дол США. Зокрема, Україна з 9 млрд дол США займає 3 місце у світі тільки за обсягами боргу МВФ. До речі, досі наша влада не може домовитися з кредиторами про заморожування або списання міжнародних боргів, як це було зроблено в Греції/Аргентині та країнах Африки, які не мали війни та зруйнованої економіки. І до цього на відбудову України потрібно 486 млрд дол США (зрозуміло, це ще не фінальні дані).

Ну і тепер які ризики стануть для звичайного та активного українця ключовими?