Естонія розглядає надання Україні "надзвичайної кількості" "Джавелінів" та гаубиць

Естонія розглядає надання Україні "надзвичайної кількості" "Джавелінів" та гаубиць

Естонія готова надіслати Україні "надзвичайну кількість" протитанкових ракетних комплексів "Джавелін" та гаубиць на тлі посилення напруження на українсько-російському кордоні. Про це йдеться у статті громадського мовника Естонії ERR News.

Втім, за міжнародними нормами, згоду на цю поставку мають дати країни, звідки походить це озброєння - США, Німеччина та Фінляндія. Лише після цього поставка буде можлива.

“Естонія ухвалила принципове рішення через міністерство оборони, що наше бажання - це підтримувати Україну озброєнням та амуніцією у нинішній складній безпековій ситуації", - повідомив виданню глава департаменту міжнародної співпраці при Міністерстві оборони Естонії Піітер Куймет.

Він додав: “Що ми зараз розглядаємо і над чим працюємо, це системи "Джавелін", протитанкові ракетні системи, і ми також розглядаємо, плануємо надати гаубиці, 122 мм, разом з амуніцією”.

За словами представника оборонного відомства, Естонія намагається допомагати у тих місцях, де Україна найбільше потребує допомоги, щоб посилити свої оборонні можливості.

На прикладі України естонські військові краще розуміють, як виглядає війна з Росією чи з підрозділами, яких Росія підтримує, - зазначив він.

Піітер Куймет в інтерв'ю естонському виданню розповів, що Естонія проводить щорічні англомовні курси для українського спецназу у Таллінській Академії оборони, а також разом з Данією та країнами Балтії фінансує навчання українських студентів у Балтійському оборонному коледжі.

“Кількість студентів наступного року може бути подвоєна, там де буде потреба”, - повідомив Куймет.

У вересні країни Балтії звернулись до НАТО та ЄС, щоб обговорити можливу реакцію на агресію з боку Росії та Білорусі під час військових навчань "Запад-2021".