Етапи прозріння боротьби з корупцією

Етапи прозріння боротьби з корупцією

Зараз багато хто обговорює новину у The Wall Street Journal про призупинення співпраці МВФ з Україною до часу, коли Зеленський почне «агресивно» боротися з корупцією.

Відгуки наших експертів на цей матеріал грішать певною подібністю, і я можу зрозуміти авторів: статті на WSJ платні, загальна суть зрозуміла з перших двох абзаців, а один євро за передплату – це завжди один євро. Але для нашої редакції не існує дрібниць, особливо коли ідеться про Зеленського і корупцію, і мене відрядили знайти і прочитати оригінал.

Відразу зауважимо, «корупція в Україні» - це явище приблизно того ж порядку, що і «обстріли у зоні АТО/ООС» очима ОБСЄ. Тобто іноді їх впритул не бачать, потім наступають етапи прозріння, потім знову повна сліпота.
Так і з корупцією. Живучи в Україні, ми свято впевнені, що більш корумпованої держави у світі немає. Що у нас діти народжуються з корупційними схемами у корупційних пологових, підростають по блату, купують собі свідоцтво про закінчення школи і за протекцією влаштовуються на службу, щоб плодити новий виток корупції.
Щоправда, якщо заткнути вуха і довіритися власному гаманцю, можна побачити, що «корупція Януковича» була трохи не такою, як «корупція Порошенка». І що нинішня влада практикує зовсім новий сорт корупції, коли під кожну опору державного механізму закладена вибухівка, і вся система завмерла в очікуванні підриву.

Але повернімося до WSJ. Видання посилається на анонімні джерела у МВФ, згідно з якими Київ впродовж двадцяти років не виконав жодного пакету антикризових заходів від Фонду. Причиною такого провалу є системна корупція, недосконала юридична база, і домінування неефективних державних підприємства та олігархів у великій частині економіки.

(Секундочку! – скаже уважний читач. – А як же тоді Stand-By Arrangement програма на 3.9 млрд. доларів, яку МВФ схвалив менше року тому, і навіть встиг виплатити 1.4 млрд. першого траншу у грудні 2018? При Порошенкові вікова корупція взяла тимчасову паузу чи що?)

Від Зеленського вимагається забезпечити повернення в Україну близько 15 мільярдів доларів, «викрадених із більш ніш 100 українських банків, включаючи Приватбанк, протягом останнього десятиліття».
Ви розумієте, так? «Двадцять років», «десять років», «більш ніж 100 банків» - це все мішура, яку можна сприймати двояко. З одного боку, вони підіграють Зеленському, даючи можливість зберегти обличчя і підмазати мільярди одного бородатого банку до «загальних інституційних проблем України». Мовляв, подивіться, які великі авгієві стайні, і який маленький Зе, ми за нього вболіваємо.

З другого боку, велика частина матеріалу присвячена зв’язкам Зе і Бені; останнього обзивають «ділком», «воротилою» і прихильником Зеленського. Автори статті роблять прямі натяки на те, що від «прихильника» до «співучасника» - один крок.

Незрозуміло, звідки взята сума у 15 мільярдів. Ми (завжди) пам’ятаємо про суд у Делавері, який розглядає факт незаконного виведення і відмивання коштів з Приватбанку, і який видав постанову про примусове приведення Коломойського для участі у слуханнях. Там фігурують цифри зовсім іншого порядку, ідеться про сотні мільярдів. І ще там крім Боголюбова і Коломойського, є засекречений обвинувачений Z, який брав безпосередню участь у відмиванні крадених коштів.

І ще ми пам’ятаємо про інші не менш резонансні слухання у США, пов’язані з імпічментом. І одним із ключових свідків або на користь Трампа, або проти нього, може бути Ze.
Така надмірна концентрація зе-шкварів в одній системі координат суперечить законам природи і математики. І якщо виявиться, що всі ці Ze-ки – один і той же, наш Зе, тоді Україна вперше в історії отримає президента, одночасно розіп’ятого на прозекторському столі американського правосуддя, на російській дибі та волохатій руці Коломойського.

За таких умов він не те що їсти і спати, він дихати не зможе. І, звичайно, новий транш від МВФ йому буде доречним, як коровай покійнику.

Тамара Горіха Зерня