«Евросоюз дасть Україні €1 мільярд: коли і куди підуть гроші» - Олег Пономар

«Евросоюз дасть Україні €1 мільярд: коли і куди підуть гроші» - Олег Пономар

Аби ви не казали, що я пишу лише про Рашаґейт, і нічого про Україну. Ось моє ексклюзивне інтерв'ю для Факти ICTV.

***

Европарламент 13.06.2018 підтримав пропозицію Еврокомісії щодо четвертої програми макрофінансової допомоги Україні у розмірі €1 мільярд, але це рішення ще потребує подальшого затвердження Радою ЕС.

Крім цього, пропозицію можуть повернути до парламенту, якщо до документа внесуть суттєві поправки.

І навіть у разі остаточного затвердження, надання коштів буде предметом подальших перемовин з Україною та залежатиме від виконання низки вимог у сфері боротьби з корупцією та продовження Україною співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Отож, Факти ICTV вирішили розібратися, що нам дасть макрофінансова допомога ЕС, на які складові вона впливатиме та як це відчують українці.

У цьому нам допоміг популярний політичний аналітик Олег Пономар.

Далі – пряма мова.

• Це не допомога, а кредит

Це дуже важливо з геополітичної точки зору, тому що це демонструє підтримку Заходом реформ в Україні, і рух від Московії у бік ЕС, у західні економічні та військово-економічні структури.

Це лише називається допомогою, а фактично – це кредит, але на дуже пільгових умовах, до того ж, він може навіть бути списаний через 15 років. Це залежатиме від наших успіхів. Згадаймо, Польщі, наприклад, взагалі списували фінансову допомогу.

• Цей кредит буде розбито на дві частини: по 500 мільйонів. І перша частина вже може надійти до вересня.

До того ж, цей кредит трохи відрізняється від траншів МВФ. Адже транші МВФ йдуть у золотовалютні резерви Нацбанку, а макрофінансова допомога від ЕС йде на конкретні інфраструктурні проекти.

Тобто, це фактично інвестиції в нашу інфраструктуру, яка приносить потім нові робочі місця і сприяє зростанню ВВП.

• Тепер про умови

Розберемо, що було принципово, чого чекав Европарламент, і чого чекав МВФ. Природно, всі чекали ухвалення закону про Антикорупційний суд.

Закон ухвалено, тому Европарламент відразу проголосував сьогодні за надання одного мільярда, однак МВФ ще чекає.

А другий маяк у нас – це ринкові ціни на газ. Тобто, у нас для ЕС був тільки один маяк – Антикорупційний суд. Венеційська комісія сказала, що закон відмінний – цього для Европарламенту досить.

А ось для МВФ залишилися лише ринкові ціни на газ.

• Що хоче МВФ

Так, МВФ хоче, щоб ціни на газ встановлювали не чиновники, а чесний ринок.

Для цього потрібно буде створювати конкурентне середовище, але це мають бути вільні ринкові ціни і вони повинні бути однаковими для підприємств промисловості і для населення.

Якщо ми це зробимо до осені, тоді МВФ може розблокувати нашу програму подальшої співпраці з ним.

Виходить, що інші всі більші маяки, такі як ринок землі або створення служби фінансових розслідувань, залишаються на після виборів.

Нам пішли назустріч, адже МВФ і НС розуміють, що на такі болючі для населення моменти Україна не може зараз піти. Відразу після виборів ми їм це пообіцяємо, і ми це зробимо, тому що відкладати вже нікуди.

• Як відчують допомогу українці

–Така інвестиція вплине на багато речей. Тобто, якщо фінансова допомога йде у конкретні проекти промисловості, або інфраструктурний проект, це створить нові якісні робочі місця і хороші зарплати.

Покупова спроможність людей зросте.

Це колесо, яке розганяє економіку. Це відчує кожен у позитивному аспекті, але інфраструктурні проекти не дають віддачу у найближчі півроку.

Вони довготермінові. Є невелика часова ґапа : півроку, рік. Це залежить від того, які проекти: інфраструктурні чи промислові.

Це не гроші МВФ, які просто йдуть на зміцнення гривні, які лягають і лежать. Допомога ЕС – це живі гроші, які працюють з першого дня на економіку і на громадян України.

Олег Пономар