Express: Швеція б'є тривоги - ми повинні негайно готуватися до війни з Росією

Express: Швеція б'є тривоги - ми повинні негайно готуватися до війни з Росією

▪️У Швеції високопосадові чиновники, відповідальні за безпеку, готують шведів до можливої війни з Росією та використовують жорсткі та радикальні заклики. За словами шведських військових та міністра цивільної оборони, кожна людина у Швеції повинна вже бути морально готовою до такого сценарію. Першочергово потрібно зміцнити опір громадян. Це було одностайно заявлено міністром цивільної оборони Карл-Оскар Боліном та головнокомандувачем Збройних Сил Швеції Мікаелем Бюденом.

▪️ Міністри вперше звернулися до своїх співвітчизників зі такими драматичними словами. "Багато хто сказав це до мене, але дозвольте мені сказати, використовуючи свою посаду: війна проти РФ може розпочатися у Швеції", - сказав Болін на щорічній конференції безпеки. Кожен громадянин Швеції повинен запитати себе: "Хто ви, коли прийде війна? І треба мати відповідь". "Усі ми зараз маємо свій борг перед державою".

▪️ Болін висловив занепокоєння тим, що шведська цивільна оборона не оновлюється досить швидко. Всі шведи - "громадяни, співробітники, підприємці та керівники державних органів", повинні готуватися до можливої війни вже зараз. Підготовка повинна починатися негайно, оскільки в нинішній ситуації "час" може бути "нашим найціннішим невідновлюваним ресурсом".

▪️- Шведи повинні взяти, як взірець для себе, здатність українців захищати себе після початку війни Росії проти України у лютому 2022 року. Українські громадяни "зустріли загальну війну загальним опором". Через це Росія також повинна "протистояти об'єднаній силі всього українського суспільства", - пояснив міністр. Однак це можливо, лише при умові "якщо переважна більшість громадян усвідомлює ситуацію і розуміє, що стоїть на карті".

▪️ Головнокомандувач Мікаель Бюден в етері шведського телеканалу SVT підкреслив: "Ви всі повинні підготувати себе психологічно на індивідуальному рівні". "Тепер потрібно перетворити слова та розуміння у дії", - додав він.

▪️Бюден закликав своїх співвітчизників уважно слідкувати за новинами з України та поставити собі "прості запитання", наприклад: "Якщо це станеться тут, я готовий до цього? Що робити? Що я повинен зробити для захисту Швеції від Росії. І чим більше людей подумають, зважать всі нюанси і підготуються, то тим сильніше буде наше суспільство", - фіналізував він.