"Фінальна стадія ганьби" - Тамара Горіха Зерня

"Фінальна стадія ганьби" - Тамара Горіха Зерня

Група колишніх в’язнів Кремля закликали Зеленського не спекулювати на темі звільнення заручників у боротьбі з Порошенком та опозицією. Заяву підтримали Володимир Балух, Ахтем Чийгоз, Євген Панов, Роман Сущенко, Ігор Козловський.
Ми не знаємо, чи прізвища цих людей щось говорять Зеленському. Цілком може бути, що і ні, бо він жодного разу не виявив готовність провести з ними консультації чи дослухатися до їхньої думки. Чи то часу не було, чи то бажання. Шукаючи «мир в очах путіна», не так просто потім подивитися в очі людям.
Але у цьому зв’язку є питання до людей у широкому контексті, як до аудиторії. Скажіть, вас же не з Марсу сюди висадили, і не з коми розбудили. Ну ви ж повинні пам’ятати 14-15 рік. Величезні списки полонених і зниклих без вісти. Каравани обмінів, що проводилися вночі, тихо, без галасу, а ті хто знали, ті згризали пальці від хвилювання, щоб тільки не зірвалося, щоб тільки не було зливу чи провокації. Невже не пам’ятаєте, як про успішні операції повідомляли вже постфактум.
Більше трьох тисяч чоловік! 3270 за офіційними даними, але звичайно ж ця цифра неповна. Сюди не врахована робота на «низовому рівні», коли своїх викуповували, звільняли, викрадали по гарячих слідах. Кожен дотичний скаже, що звільнення і викуп полонених, а також повернення тіл – це найстрашніша, найбрудніша і найгидотніша сторінка війни. Це та робота, яку неможливо було робити у білих рукавичках. І тим більше вертіти носом і відмовлятися від переговорів, якщо переговірники з того боку не подобалися. (А як вони могли подобатися? Маньяки і убивці, і все одно з ними треба було говорити і домовлятися).


Одним із таких маніяків і був Медведчук. Всі відмінність у тому, що він більше часу проводив на українській, а не російській території. (І то не факт, враховуючи кількість візитів до Москви). Поставлений і призначений путіним саме для торгівлі полоненими, саме для використання цього важеля впливу на українців.
Цікаво, що мав у такій ситуації зробити Порошенко за логікою Вови? Записати відосик? Закатати істерику? Взяти відпустку? Оман? Буковель?
У нашого Потерпілого було два роки, щоб показати майстер-клас. Він же всіх запевнив, що знає як, хіба ні?
Ми побачили, як Вова одним махом віддав росії ключового свідка по боїнгу, найбільш одіозних терористів і беркутівців. Бачили велике нічого з наступними обмінами, якесь невнятне бе-ме про відсутність політичної волі путіна. От така халепа сталася, при Порошенкові у путіна була політична воля звільняти наших заручників, а при Вові кудись зникла. Також бачили скандальні повідомлення про зрив силової операції по звільненню донецьких в’язнів.
І от тепер доходимо до фінальної стадії цієї ганьби. Той, Хто Все Програв має нахабство закидати Порошенку «співпрацю з Медведчуком». Аж дійшло до того, що колишні в’язні змушені публічно коментувати цю болючу для них тему.
Знаєте, як достовірно визначити провал дня Зеленського? У якій сфері вони сьогодні все пустили псу під хвіст, яку ще справу запороли? Просто подивитися, за що він сьогодні нападає на Порошенка. «Він у вас людей жере, от!» - сказав один Вова, колупаючись у зубах чиїмось ребром.