"ФАТФ знову не внесла росію у свій чорний список" - Антон Швец

"ФАТФ знову не внесла росію у свій чорний список" - Антон Швец

Вони, звісно, засудили кремль і сказали, що «члени зі стурбованістю відмічають потенційні ризики для міжнародної фінансової системи». Але про чорний список зараз ніхто не говорить. Пояснюю.

Зараз у чорному списку ФАТФ знаходяться КНДР, Іран і М’янма. Іран там сидить дуже давно і цей статус на нього наклали у часи, коли економіка була зовсім іншою. З КНДР ситуація така сама, її внесли в чорний список ще за часів дідів. Головний нюанс з цими країнами в тому, що тоді сформувати такий список було в рази легше.

Але часи змінилися і зараз ось таке введення від ФАТФ для росії неможливе для Заходу без величезних проблем. Російська економіка 11 у світі і вона пов'язана дрібними нитками зі світовою. Десь через 2 рукостискання Захід вийде сам на себе. І якщо Захід почне руйнувати економіку росії, відбудеться ефект доміно – упадуть всі, а не лише росія, як нам цього хочеться.

Якщо росія потрапляє в чорний список, то угоди з нею вважатимуться спонсоруванням тероризму. Але тут у нас з'являється цілий ланцюжок компаній, які так чи інакше пов'язані з росією і мають з нею якісь контракти. От уявіть якусь німецьку компанію, яка імпортує щось із росії, а потім постачає це в Штати. Да ті ж самі Штати мають спільну з росією космічну станцію і доставляють туди своїх людей. Тисячі проблем, які не дуже зрозуміло, як вирішувати.

Цей чорний список – ядерна бомба не лише для росії, а й для світової економіки і для країн Заходу в першу чергу. Причому для Заходу навіть більше, бо росія може очухатися, а ось інші – питання. Чорний список – це як чума. Зараженими будуть усі, хто контактує з хворим. У ФАТФ теж не дураки сидять, тому вони розуміють, що таке рішення принесе економічні збитки для них самих.

Чому ми так зациклені на цьому списку і на тому, щоб росія там опинилася? Усе просто. Проси більше – отримаєш менше. У нашому випадку – отримаєш хоча б щось. Тому що чорний список = відрізання росії від усіх економічних зв’язків. Ну тобто вони не зможуть платити нікому вбілу взагалі, у жодній валюті. І насправді колись росію таки можуть внести в цей список. Але тільки тоді, коли все більше країн почнуть руйнувати з нею зв'язки і світова економіка не захворіє від одного російського чиху.