"Феєричну історію написав сьогодні The Kiev Independent" - Вікторія Сюмар

"Феєричну історію написав сьогодні The Kiev Independent" - Вікторія Сюмар

І вона про те, як тотальною брехнею і діпфейками росія розпалює ворожнечу поміж українськими політиками.

Так, для нас ця історія стала повною несподіванкою і маячнею. І я сподіваюся: ті, хто доповідав Володимиру Зеленському про Майдан-3 керувалися не вованом і лексусом. Бо інакше я повірю, що справа сівковича і ко досі живе в стінах української СБУ…

Ось весь цей треш в перекладі NV:

***

«Група російських дезінформаторів, що, ймовірно, пов’язана з Володимиром Кузнєцовим та Олексієм Столяровим, відомими як пранкери Вован і Лексус, під виглядом експрезидента України Петра Порошенка дзвонила бійцям українського Міжнародного легіону та підбурювала їх вступати до «приватної армії» Порошенка. Про це йдеться в розслідуванні The Kyiv Independent.

Кілька місяців тому, пише The Kyiv Independent, на тепер вже колишніх бійців Міжнародного легіону вийшли люди, що видавали себе за представників Порошенка, аби рекрутувати солдатів до «армії» колишнього президента України. Спочатку для комунікації використовували електронну пошту, а в січні відбувся Zoom-дзвінок між військовими та «Порошенком».

Під час «розмови з Порошенком» членів Легіону змушували погоджуватися з підбурювальними заявами проти президента України Володимира Зеленського; навіть говорили про його можливе вбивство.

Аби видавати себе за експрезидента, пранкери використовували підроблені відеокадри. Погану якість відео та розбіжність між відео та звуком бійці списали на слабий зв’язок.

Дезінформатори також використовували незнання іноземними бійцями місцевого контексту. Українці, найімовірніше, зрозуміли б, що голос у дзвінку не належав їхньому колишньому президенту.

Крім цього, зазначають журналісти, вразливими до таких акцій бійців Легіону зробили проблеми з моральним духом і низька заробітна плата в деяких підрозділах.

Двом іноземцям, яки погодилися вступити в «приватну армію Порошенка» і з якими поговорили розслідувачі, запропонували завітати до офісу експрезидента, аби підписати контракт. Їм сказали назвати на вході пароль: «верховний головнокомандувач». Але обидва чоловіки розповіли Kyiv Independent, що вони так і не пройшли далі поста охорони в офісі Порошенка — про них там ніхто не знав і не чекав на них.

Журналісти припускають, що метою акції було зробити та опублікувати пропагандистське відео про те, як легіонери погодилися влаштувати революцію проти Зеленського.»

***

Ми живемо в епоху інформаційного сміття та найжорсткіших інформаційних воєн. І нам критично важливо навчитися відрізняти факти від брехні. Це одна з умов виживання…

І особливо критичне мислення потрібне тим, хто приймає рішення.