Фейки тижня пропаганди рф: британські спецпризначенці в Одесі, експорт електроенергії та аварія на АЕС

Фейки тижня пропаганди рф: британські спецпризначенці в Одесі, експорт електроенергії та аварія на АЕС

У рамках рубрики “Фейки тижня пропаганди рф” ми публікуємо нову підбірку фейків, які російська пропаганда поширювала у інформаційному полі протягом минулого тижня.

Мирні переговори

Російські пропагандисти ніяк не можуть вгамуватися після візиту Дмитра Кулеби до Китаю.

Як пише у своєму матеріалі військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, по мережі продовжує нестись вирвана з контексту фраза: “Україна готова до переговорів з росією”… Що найсумніше, протягом останньої доби питання з таким самим контекстом мені ставлять і наші українські журналісти. Хоча хтось, а вони чудово повинні знати, як було сказано Дмитром Кулебою.

Цитата: “Україна готова до переговорів із росією, але вони мають бути раціональними та орієнтованими на досягнення миру”. Важливе доповнення до цитати: “…готовності російської сторони вести сумлінні переговори поки що немає”.

Примітно, що китайська сторона завжди виступала за територіальну цілісність України і ніколи не висловлювалася на підтримку визнання окупованих територій російськими.

Але, важливе інше. Важливо те, що росія всіляко намагається форсувати тему мирних переговорів на своїх умовах і для підтримки та поширення цього наративу вона не гребує, як завжди, примітивними маніпуляціями. У даному випадку її маніпуляція крутиться навколо фейку про те, що Україна готова до переговорів із росією.

Але, не дозволяйте себе вводити в оману. Переговори з росією вестимуться виключно на умовах України з незмінною позицією щодо відновлення цілісності країни у межах 1991 року. Тому росії тільки й залишається одне – висмикувати з контексту слова Володимира Зеленського чи Дмитра Кулеби і будувати на цьому свої кришталеві замки, але будь-якого впливу на сам процес ці коливання вітру не вплинуть.

Будьте пильні. Зберігайте високий рівень критичного мислення.


Продаж органів

Російська пропаганда продовжує поширювати відверті фейки про нібито масовий продаж Україною органів загиблих військових та «російськомовних дітей» Донбасу.

Про це у Телеграм-каналі повідомляє Центр протидії дезінформації.

Як заявила речниця російського мзс марія захарова, в Україні нібито «загони потенційних донорів формуються під замовлення і відправляються на убій для вилучення органів». При цьому джерелом такої інформації в мзс рф називають «дані з відкритих джерел».

Крім того, державні російські медіа поширюють нічим не підтверджені повідомлення, що дітей, евакуйованих з прифронтових населених пунктів Донбасу, українська влада віддає «на органи або педофілам».

Такі фейки є частиною масштабної ворожої кампанії «Чорна трансплантологія», яку досліджував Центр. Мета ворога – подальша спроба дискредитації України, намагання зірвати в Україні мобілізаційний процес та зміщення фокусу уваги з воєнних злочинів росіян, зокрема з убивств та викрадень українських дітей.


Британські спецпризначенці в Одесі

Пропагандисти поширюють фейк про те, що в Одесі ракета армії рф начебто поцілила в розташування підрозділу Спеціальної повітряної служби (SAS) Великої Британії, вбивши 18 британських військовослужбовців.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Насправді, в Україні не воюють іноземні військовослужбовці спеціального призначення чи регулярних Сил спецоперацій, тому ця новина – вигадана у межах російського наративу про те, що армія рф нібито «воює в Україні з НАТО».

Крім того, якби такий інцидент мав місце, це б знайшло підтвердження в офіційних джерелах Об’єднаного Королівства. А цього немає.

Абсолютна більшість повідомлень про цю новину була поширена російськими джерелами, або іноземними, які мімікрують під експертне середовище, проте поширюють російські наративи.


Військовий шпиталь у дитячій лікарні Краматорська

Російські пропагандистські ресурси поширюють фейк про нібито рішення Міністерства охорони здоров’я України перетворити єдину дитячу лікарню в Краматорську на шпиталь для військових. Як доказ росіяни поширюють буцімто відповідний наказ МОЗ України.

Центр протидії дезінформації, верифікувавши цю інформацію в Міністерстві, повідомив, що вона не відповідає дійсності. У МОЗ таких наказів не готували та не мають подібних планів.

Як зазначили у відомстві, поширюваний документ – це відвертий фейк. Він містить грубі орфографічні помилки та оформлений невідповідно до норм українського документообігу. До того ж МОЗ на такі накази не має повноважень.


Експорт електроенергії

Замість даних про експорт електроенергії, який відсутній, українцям маніпулятивно демонструють транскордонні перетоки, які не впливають на енергетичну осистему України.

Про це повідомляє пресслужба НЕК “Укренерго” з посиланням на слова голови правління компанії Володимира Кудрицького.

Замість даних щодо комерційного експорту (який повністю відсутній з травня 2024 року) людям маніпулятивно демонструють сторінку ENTSO-E з даними про фізичні транскордонні перетоки й транзит електроенергії у межах європейської енергосистеми.

“Вони (псевдоблогери – ред.) або не розуміють, або спеціально замовчують той факт, що українська енергосистема є частиною європейської й з Румунії в Україну може йти транзит електроенергії до інших країни. Це не міняє ніяк баланс енергії в нашій енергосистемі”, – заявив Володимир Кудрицький.

Він підкреслив, цей транзит відбувається тому, що електроенергія не знає про існування державних кордонів і вона “мандрує” мережами так, щоб це було найбільш ефективно з погляду втрат енергії, – обирає маршрут по якому є найменший опір.


Аварія на Південноукраїнській АЕС

Також минулого тижня російська пропаганда поширила фейк про начебто загоряння трансформаторів на Південноукраїнські АЕС.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко під час виступу у Верховній Раді, передає “Економічна правда”.

“Центр протидії дезінформації вже висловив позицію, що це все є фейк, і найцікавіше, знаєте, що спочатку ця інформація з’явилася на російських каналах”, – заявив він.

“Потім експертам воно залетіло в український медіапростір. Ну, це неправда, блок мережі працює. Питання в тому, для чого це робиться”, – продовжив Галущенко.

Міністр енергетики зазначив, що цю ситуацію мають переадресувати компетентним органам, які мають попитати експертів, “для чого вони вносять в медіапростір російські наративи”.