Фейки тижня пропаганди рф: Київ без води, ескалація через F-16, діти Донбасу та зональні відключення

Фейки тижня пропаганди рф: Київ без води, ескалація через F-16, діти Донбасу та зональні відключення

Найбільш резонансні опуси кремлівських фейкоробів.

Графіки водопостачання у Києві

Інформація щодо того, що в Києві буде введено графіки постачання води є фейковою.

Як розповіли у КМДА, днями почала поширюватись інформація щодо того, що у Києві будуть вводитись графіки відключення водопостачання. Однак як зазначили у відомстві, така інформація є фейковою.

У підприємстві наголошують, що “Київводоканал” постачає питну воду киянам і не припиняє роботу. Жодної інформації про запровадження графіка не розміщав на офіційному сайті.

Фейкова сторінка «Укренерго»

Недоброчесні користувачі соціальних мереж використали назву «Укренерго» для створення «клікбейтної» сторінки у Facebook із фейковим попередженням про те, що «світла не буде». Про це йдеться у повідомленні пресслужби енергетичної компанії.

Також на сторінці є посилання на Telegram-канал, де нібито можна зробити запис в е-чергу для відвідання ТЦК.

Експорт F-16 – крок до ескалації

«Передача Україні винищувачів F-16 – рух до ескалації». Це – неправда.

Про це у повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Брехня: дозвіл на експорт винищувачів F-16 в Україну є свідомим кроком до ескалації, а відповідальність за наслідки цієї ескалації лежить на країнах Заходу. Про це кремлівським пропагандистам заявив посол рф у Нідерландах володимир тарабрін.

Правда: ця маніпуляція розрахована винятково на західну аудиторію, якій путін разом зі своїми поплічниками неодноразово погрожував «наслідками» за перетин уявних «червоних ліній» після постачання будь-якої зброї й техніки зразка НАТО.

Насправді своєю збройною агресією проти України за ескалацію бойових дій відповідальна винятково росія.

Загиблі діти Донбасу

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростували чергову кремлівську маячню.

“Брехня: в десяті роковини удару української авіації по селищу Стара Кіндрашівка в Луганську відбувся мітинг-реквієм в пам’ять за 12 загиблими дітьми. Таке пишуть пропагандистські псевдоЗМІ. Правда: те, що тиражують путінські фейкороби – це цинічне пропагандистське шоу. З 2014 року до повномасштабної війни на Сході України загинули щонайменше 3375 цивільних, а після 24 лютого 2022 року – 10 582 цивільних”, – повідомили у Центрі.

Наголошено, що всі ці жертви, включно з дорослими, дітьми та людьми старшого віку – на совісті росії та її посіпак, які перетворили мирний український Донбас на поле бою, розв’язавши неспровоковану агресію проти України.

“Крім того, з 2014 року, щоб роздмухати полум’я збройного протистояння, російські окупанти використовували цинічну тактику навмисного збільшення кількості цивільних жертв. Наприклад, РСЗВ загарбників, які обстрілювали позиції сил АТО/ООС, розташовувалися на подвір’ях житлових будинків, поблизу шкіл та лікарень. Також, щоб спровокувати антиукраїнські настрої серед місцевого населення, росіяни самі влаштовували обстріли окупованих територій”, – зазначили у Центрі.

Корумпований заступника командувача Сил ТрО

«Заступник командувача Сил ТРО замість проведення службового розслідування відпочивав в Одесі» – з таким заголовком вчора вийшла публікація на інтернет-ресурсі «368.media». Редакція «незалежного антикорупційного проекту», як називає себе цей ресурс, посилається на таємниче джерело в Міністерстві оборони.

Сьогодні зі схожим заголовком вийшов матеріал на іншому, не менш антикорупційному ресурсі «antikor.com.ua». З посиланням на те ж саме джерело в МО.

“Майже дослівно антикорупціонери повторюють інформацію своїх вищезазначених колег про те, що полковник Чуджановський, заступник Командувача Сил ТрО ЗСУ, розважався в одеському ресторані, їздив ловити рибу на катері та, як сором’язливо зазначають автори, «користувався послугами ескорту». І все це – під час відрядження до Одеси в рамках службового розслідування по справі щодо начальника РУ «Південь» Станіслава Ярмоли. Але є одне «але». Ба навіть не одне”, – пише журналіст Олекса Світлійший.

“Розслідування щодо зловживань начальника РУ «Південь» Станіслава Ярмоли проводить Генеральний штаб ЗСУ, і Командування Сил ТрО ЗСУ в ньому не задіяне. Відповідно, заступник Командувача Сил ТрО в розслідуванні участі не брав, не бере, і навряд чи буде. Отже, ніякого відрядження полковника Чуджановського до Одеси не було.

Очевидно, що у вказаний «джерелом з Міністерства оборони» період полковника Чуджановського взагалі не було в Одесі, а там, де він перебував і перебуває зараз, проводити час в ресторанах з «ескортом», м’яко кажучи, проблематично”, – наголосив автор публікації.

Разом з тим, в опублікованих матеріалах червоною ниткою проходить звинувачення начальника штаба ГШ генерала Баргилевича в систематичному отриманні хабарів від обвинуваченого Ярмоли. Звичайно, з приміткою «нібито».

“Шановні антикорупціонери. Передавайте палкий привіт вашому «джерелу в Міністерстві оборони», а саме – нібито ще одним антикорупціонерам з «міжнародного детективного агентства Absolution lab», тобто анонімного телеграм-каналу, на якому, власне, вчора ця ефектна новина і з’явилась. Єдині нібито помітні успіхи цього «агентства» в медіапросторі – це постійний взаємний обмін «смаженими фактами» з Ігорем Мосійчуком, блогером, палким патріотом та депутатом ВР VIII скликання. Звичайно, Ігор Володимирович також не оминув увагою проведення часу заступником Командувача Сил ТрО ЗСУ нібито в Одесі.

Номери статей Кримінального кодексу України, під дію яких нібито підпадають ваші заяви, пропонуємо вам вивчити самостійно – адже вони вам ще не раз стануть у нагоді. А поки пропонуємо вам, шановний автор «сенсацій» на ресурсі «368.ua», що ховається під псевдонімом «Малюта Скуратов», «редакція antikor.com.ua», яка навіть не спромоглась вигадати псевдонім автора, та Мосійчук Ігор Володимирович, екс-депутат ВР, оприлюднити спростування наданої вами недостовірної інформації. Двадцять баксів – завжди двадцять баксів, але ж за брехню рано чи пізно доведеться відповідати”, – резюмував журналіст.

«Зональні» відключення електроенергії

Російська пропаганда поширює фейк про «зональні» відключення електроенергії в Україні: начебто різні міста будуть віднесені до різних зон і в них буде різна тривалість відключень. Про це повідомляє “Укренерго”.

“Вигадка не має під собою жодних підстав, крім спроби отримати нових підписників на анонімні телеграм канали, на яких не буде правдивої інформації. Будь ласка, щодо вимушених відключень електроенергії, які спричинені винятково ракетно-дроновими атаками росії, користуйтесь інформацією лише з офіційних джерел: сторінки Укренерго, Міненерго та вашого обленерго”, – йдеться у повідомленні.