"Фонди ЄС це лише інструмент, але додатково ще треба вміти грамотно ними розпорядитись" - Павло Вернівский

"Фонди ЄС це лише інструмент, але додатково ще треба вміти грамотно ними розпорядитись" - Павло Вернівский

Часто чую аргумент, що Польщу залили грошима з фондів ЄС і саме тому вони досягли таких успіхів. Так може давайте розберемось скільки грошей отримала Польща?

Почнемо з самого простого. Польща в рамках ЄС є не тільки отримувачем коштів, а й також забовязана фінансувати різні програми ЄС. Далі по цифрам.

1. З моменту вступу в 2004 до 2023 Польща від ЄС отримала 245 млрд євро.

Внески Польщі в фонди ЄС склали 83 млрд євро.

Тобто, чистий притік коштів від ЄС складав 162 млрд євро.

2.Третина отриманих від ЄС коштів (76 млрд) пішла на підтримку польских фермерів та розвиток села в рамках Спільної сільськогосподарської політики ЄС.

3. Ще 161 мільярд євро було спрямовано на проекти в рамках політики згуртованості ЄС.

4. Проекти політики згуртованості ЄС реалізовувалися за кошти кількох фондів ЄС: Європейського фонду регіонального розвитку (ERDF), Фонду згуртованості, Європейського соціального фонду (ESF) та Фонду справедливого переходу (JTF)

5. В рамках Європейського фонду регіонального розвитку Польща отримала десь 83 млрд євро. Це фонд, який фінансує проекти в бідних регіонах. І це можуть бути або ж якісь інфраструктурні проект (ті ж самі індустріальні парки) або окремі інвестиційні проекти спрямовані на створення робочих місць.

6. В рамкам Фонду згуртованості Польща отримала 50 млрд євро. Цей фонд фінансує великі (часто міжрегіональні) проекти у двох сферах економіки: захист навколишнього середовища та розвиток транс’європейських мереж (транспортної інфраструктури). Суб'єкти приватного капіталу неохоче йдуть на такі інвестиції (через дуже довгий період окупності), тому в усіх країнах вони в основному фінансуються з державних коштів. Таким чином кошти ЄС зменшують навантаження на національні бюджети, яких завжди не вистачає щодо потреб.

7. Ще 26 млрд євро Польща отримала в рамках Європейського соціального фонду. Фонд фінансує проект повʼязані з вирішенням проблеми безробіття, а також розвитку людських ресурсів (зокрема шляхом підвищення та зміни кваліфікації) та соціальну інтеграцію на ринку праці.

8. Ну і останній Фонд справедливого переходу це відносно новий фонд, який фінансує проекти зеленої економіки.

І опублікувавши цю інформацію, я хотів сказати наступне. Фонди ЄС це лише інструмент, але додатково ще треба вміти грамотно ними розпорядитись.

А тепер дивіться. За час повномасштабної Україна отримала десь близько 100 млрд лише фінансової допомоги. Чи змогла Україна грамотно розпорядитись цими коштами? Ні, не змогла.

Також коли я дивлюсь на проекти повоєнної відбудови, то мені стає сумно. Тому що я бачу вектор в якому розмірковують наші чиновники і розумію, що якоїсь структурної перебудови нашої економіки годі і чекати. Тому хоча гроші і важливі, але з нашим рівнем держуправління вони нам не допоможуть.