"ФОПИ І ОБІЦЯНКИ ЗЕЛЕНСЬКОГО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ФОПИ І ОБІЦЯНКИ ЗЕЛЕНСЬКОГО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Отже підсумуємо. ЗЕпутанги проголосували і прийняли в першому читанні і за основу законопроекти №1073 та №1053. Життя фізособ-підприємців-спрощенців відтепер стане неймовірно цікавим. Без заперечень – їхнє життя відтепер розділиться на ДО присяги ЗЕпутангів і після неї. Чим радують ці законопроекти мене як ФОПа?

Тепер мене зобов’яжуть завести РРО (по-простому – касовий апарат і термінал). До нього мусить бути програмний комплекс якого нема. Коли буде – невідомо. З касового апарату щодня я муситиму передавати Z-звіт до податкової про платежі зроблені протягом дня і їх же старанно записувати в книгу обліку доходів. Зробив помилку – штраф. Штрафи збільшили у 10 разів. Перший штраф – 850 грн. Впроваджується інститут стікачів – так званий «кешбек». Стукачество буде заохочуватися матеріально.

До цього оголошені наміри щодо айтишників. Для айтишників обіцяють створити окрему групу платників єдиного податку. Айтишників обіцяють обкласти Єдиним соцвнеском у розмірі 44% від мінімалки + єдиний податок 5% з прибутків + військовий збор 1,5% + збір на розвиток людського капіталу 1 – 5%. При тому що зараз ФОП 3-ї групи платить єдиний соцвнесок 22% + 5 % єдиного податку з прибутків (а ФОП 2-ї групи взагалі фіксовано 1752,66 грн щомісяця).

І от знаєте, можна багато-багато говорити про те доречно це чи ні. Але. Просто пригадаймо.

«Усі роки влада штучно створювала ситуацію, за якої чесно вести бізнес в Україні для підприємця було практично неможливо…Податки стануть простими і зрозумілими. Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал дасть бізнесу більше свободи для розвитку і знизить адміністративний тиск… Молодим підприємцям — державну підтримку і рік пільгового оподаткування».

Пригадуєте що це? Це програма кандидата у президенти Володимира Зеленського. Про податок на виведений капітал уже забудьте – сказано чітко, не на часі. Про все інше… А от ще. «Там для каких-то средних мелких бизнесов у людей уже нет практически налогов,… ФОП ну пускай это часный айтишник, пусть он работает, пусть он платит свои 6% чесно, но хочет быть здесь и эти все деньги он же тратит в Украине» - це кандидат Зеленський на зустрічі з бізнесом. І ще. «Ми погодили законопроект по ФОПам. В 2016 був прийнятий закон, який встановив обов'язок навіть непрацюючих ФОПів платити ЄСВ за мінімальною ставкою. Зараз їм приходять недоїмки, штрафи, пені у величезних сумах. Ми вирішили, що подамо законопроект, який звільнить їх від податку, нарахованого на діяльність, яку практично не здійснювали» - це вже Данило Гетьманцев, відповідальний за податкову політику в ЗЕкоманду у травні 2019 р. Як воно? Звільнили?

Підприємців обдурили. Це очевидно. Нічого з обіцяного наразі ми не бачимо – лише обіцянки амністії капіталів, яка по факту легалізує кошти от тих самих олігархів і топ-чиновників.

А ще – ми бачимо орди осіб, які ходять по соцмережах і просторікують: «Айтішники і так зароблять багато – нехай платять», «ФОПи і так приховують доходи – нехай розкошелюються». Що мені це нагадує?

Це мені нагадує українське село зразка 1932 року, де починали впроваджувати колективізацію. Де такі самі не в міру горласті активісти лементували: «У куркуля і так хлібу багато – нехай віддасть державі!» Закінчився той експеримент Голодомором, жалобу по якому ми відзначаємо щороку. А ще він закінчився фізичним знищенням дрібних паростків середнього класу – сільського куркуля та НЕПмана з міста. Нині мідл-клас обіцяють прибити знову – загнати в тінь, зробити кормовою базою для топ-чиновників і олігархів.

Цікаво. Водночас із придушенням ФОПів влада нічого не робить аби вивести прибутки з тіні. Виходить все за приказкою: «Зареєстрував ФОП – сплатиш все, що мусиш за законом. Не зареєстрував ФОП – нічого не сплатиш». Як розквітне на такому ґрунті корупція… та достатньо пригадати 90-і. Проходили вже.

Для підсумку наведу ще пару цитат чинного президента Зеленського: «Я розповім Вам про Україну своєї мрії…Де немає оголошень «Робота в Польщі». А в Польщі є оголошення «Робота в Україні». Де в молодої сім’ї є один клопіт — обрати квартиру в місті чи заміський будинок…Україна, в яку повертаються…Україна, з якої не поїдуть наші діти».

Панове шанувальники Зеленського! Як воно? Країна мрії на підході?

Дмитро "Калинчук" Вовнянко