Франція надасть Україні винищувачі Mirage 2005. Що про них відомо і як це змінить фронт

Франція надасть Україні винищувачі Mirage 2005. Що про них відомо і як це змінить фронт

Франція надасть Україні модернізовані винищувачі Mirage 2000-5, анонсував Еммануель Макрон.

"Вони дозволять Україні захистити свою територію та повітряний простір", - сказав президент в інтерв'ю французьким ЗМІ.

Він додав, що українські пілоти зможуть пройти навчання у Франції для пересадки на Mirage вже до кінця 2024 року.

Точну кількість літаків, які передадуть Києву, він поки що не назвав.

Крім того, Макрон пообіцяв навчити у Франції ще 4 500 українських військових.

Він також підтвердив готовність направити в Україну французьких інструкторів, уточнивши при цьому, що "не йдеться про навчання солдатів у зоні бойових дій", тому це "не означатиме ескалації".

Mirage 2000 - що це за літак

Як пише Forbes, угода щодо літаків Mirage готувалася протягом багатьох місяців.

Mirage 2000 - багатоцільовий винищувач, що перебуває на озброєнні французької армії з 1980-х років. Його конструкція схожа з F-16, який надійшов на озброєння США за п'ять років до цього.

За словами Макрона, Україна отримає саме винищувачі Mirage 2000-5, які оптимізовані для бою в повітрі, а не старі Mirage 2000C або штурмовики класу "повітря-земля" Mirage 2000D.

Усі варіанти мають майже однакову форму і основні характеристики: безхвосте дельтаподібне крило, один двигун, багаторежимний радар на носовій частині і надзвукову швидкість, пояснює видання.

Старі Mirage французи поступово замінюють на новіші Rafale.

Версія літаків Mirage 2000-5, які планують поставити в Україну, вважалася однією з найкращих у 1990-х роках.

"Цей літак призначений для протиповітряної оборони, його пілоти спеціалізуються саме на цьому", – пояснила полковник французьких ВПС Анн Лабаді в інтерв'ю Combat Aircraft.

Вона додала, що якби Mirage-2000 були доступні Україні сьогодні, їх би використовували для боротьби з російськими винищувачами-бомбардувальниками Су, які бомбардують українські війська і цивільне населення тисячами керованих авіабомб.

Як адаптувати Mirage 2000-5 в Україні

Інтеграція літака потребує ретельного планування й координації, оскільки необхідно враховувати кілька проблем, пише Аviationist.

Насамперед навчання: пілотам і технічному персоналу необхідно пройти серйозну підготовку для ознайомлення з авіонікою, озброєнням, датчиками та процесами роботи нового літака.

Таке навчання може бути трудомістким, дорогим і тривалим.

Однак, зважаючи на те, що частина українських пілотів вже проходить навчання у Франції, проблему можна пом'якшити, зазначає видання.

Найімовірніше, літак не вимагатиме модифікації інфраструктури, як-от ангари та приміщення для технічного обслуговування, але його необхідно буде інтегрувати в наявні ланцюжки поставок.

Франція планує підтримати українців великою кількістю запасних частин, тож це пом'якшить проблему.

Крім того, Mirage 2000-5 потрібно зробити сумісним з іншими типами суден, які є на озброєнні українців.

Однак це не повинно стати проблемою, оскільки ВПС України вже змогли інтегрувати натівські системи озброєння у радянські Су-27 та МіГ-29.

На думку виданя, ні Mirage, ні F-16, які Україна має отримати найближчим часом, сильно не змінять правила гри у повітряній війні, хоча, безумовно, допоможуть це зробити, вивівши на поле бою ще один літак четвертого покоління.

Mirage 2000-5 має гарну маневровість, досить сучасну авіоніку, радіолокаційні системи та комплекси радіоелектронної боротьби, що дозволяють підвищити його ситуаційну поінформованість і бойові можливості.

Ці винищувачі також мають великий потенціал для застосування бомбового та ракетного озброєння.

Аналіз військового оглядача ВВС Павла Аксьонова

Рішення Франції передати Україні винищувачі Mirage не стало сюрпризом.

Можливість надання французьких літаків обговорювалась ще на початку 2023 року, щоправда, тоді в коментарях українських посадовців фігурував винищувач Rafale.

У лютому 2024 року Володимир Зеленський сказав, що переговори щодо можливості отримати "Міражі" тривають.

Говорячи про готовність передати літаки, Макрон назвав конкретну марку -Mirage 2000-5.

А це досить несподівано, оскільки багато військових експертів, які обговорювали перспективи такої допомоги, казали, що для українських ВПС значно кориснішими були б літаки іншої модифікації — Mirage 2000D, які призначені для ударів по наземних цілях.

Mirage 2000-5 F призначений радше для повітряних боїв, удари по землі – не його специфікація. Однак українські сили зараз відчувають нестачу всіх бойових літаків, і тому будь-яка допомога буде для них доречною.

Станом на 2024 рік Франція має 26 винищувачів Mirage 2000-5 F.

F — означає, що ці літаки виготовлені для французьких ВПС. Крім того, в авіапарку є 65 ударних Mirage 2000D.

Не слід відкидати того, що Mirage 2000-5 F не можуть застосовувати високоточні французькі ракети SCALP чи авіабомби AASM Hammer, які Франція постачає ЗСУ.

Щоправда, українці навчилися застосовувати SCALP зі старих радянських бомбардувальників Су-24, а рідний брат Mirage 2000-5 F — винищувач Mirage 2000D — вміє використовувати всі ці авіаційні озброєння.

Тому потенційно можливість "навчити" французькі винищувачі застосовувати нову зброю є.

Mirage 2000-5 F - глибока модернізація винищувача 1980-х років. Він отримав вдосконалений радар, нову авіоніку, кабіну з цифровими дисплеями. Літак також має дев'ять точок підвіски для озброєння і здатен нести 6,3 тонни корисного навантаження.

У Франції також є можливість готувати українських льотчиків. Крім того, "Міражі" поставляли до багатьох країн, і тому Франція має налагоджену систему підтримки й постачання своїх літаків за кордоном.

Але найголовніше у цих літаках – те, що вони є. ЗСУ не доводиться обирати, а загальна чисельність бойових літаків важлива не менше, ніж те, наскільки вони сучасні.