"Французи нанесли несподіваний удар по Росії" - Степан Гавриш

"Французи нанесли несподіваний удар по Росії" - Степан Гавриш

Президент Джо Байден все ще продовжує сидіти на паркані, близоруко вдивляючись на російські воєнні злочини в Україні.

В той час, коли він сповільнив інтенсивність воєнної допомоги Україні й категорично заборонив використовувати й без того мізерну кількість американських і британських ракет для ударів по глибині території Росії, французи нанесли несподіваний удар по Росії.

АРЕШТУВАЛИ 39-річного росіянина з французьким паспортом ПАВЛА ДУРОВА. Власника ключового месенджера одночасно в Росії та Україні – Телеграм. Невідомо, чи причетні до розробки цього плану французькі спецслужби, але Феміда Пʼятої республіки діяла блискуче.

Секретність підготовки й реалізації затримання в аеропорту «Ле Бурже, прям біля трапу власного бізнес-Jet, «воюючого на стороні російської армії менеджера, засновника зашифрованого обміну повідомленнями, волелюбного російського дисидента», як пише Le Figaro з 15 млрд статком, підірвало Росію навіть сильніше, аніж Курська операція Зеленського-Сирського.

По-перше, французькі слідчі отримали ордер на його арешт у суді лише перед перетином його особистого літака французького кордону.

По-друге, Дуров летів з Азербайджану, де він зустрічався з Владіміром Путіним. За кілька днів до його візиту в Баку радники Путіна займалися організацією зустрічі із засновником Телеграму. Руський телеграм-канал BAZA намагався спростувати цю зустріч. Типа вождь чомусь відмовився. Без жодного аргументу про можливу тему зустрічі й мотиви відмови Путіна.

І хоча Україна і Росія однаково масштабно використовують Телеграм в інформаційній і прямій війні одне проти одного, у Києва, на відміну від Москви є широка альтернатива. Проте, це єдиний російський месенджер.

Тепер у Дурова в обмін на свободу або помʼякшення наслідків звинувачень залишаються єдиний маневр – передати його під певний контроль західних спецслужб.

Путін, як і його воєнний штаб, розуміють особливу важливість Телеграму для успішної війни з Україною, Заходом і підтримки високого рівня готовності російського суспільства продовжувати війну до безкінечності.

Російські військкори створили широку мережу пропагандистських каналів у Телеграм. Це високоактивний російський багатоплатформовий месенджер, який використовує наскрізні зашифровані, або так звані секретні чати, відеодзвінки, VoIP та обмін файлами з операційним центром в Дубаї. Надто багато інформації, тому російські спецслужби можуть мати доступ навіть до закритих чатів.

Попри те, що Телеграм шифрує хмарні чати й групи між клієнтами та сервером, та те, що провайдери та інші треті сторони в мережі не можуть отримати доступ до даних, він використовує доступ до геолокації користувача. Досить точно. В тому числі й до російських ракет.

Додаток Телеграму опрацьовує і шифрує повідомлення через дата-центри, що зберігаються там.

Розслідування журналістів вказують, що, як мінімум, один дата-центр додатка розміщений в Росії. В Санкт-Петербурзі. А сервери додатка обслуговують провайдери, які прямо повʼязані з Росією. Сам Телеграм ніколи не розкриває інформацію про їхнє місцезнаходження. І не надавав їх для незалежного аудиту.

Росія використовує додаток для тотальної дезінформації, проведення ІПСО і підриву обороноздатності України. Спрямовуючи атаки на цивільних і військових. На відміну від інших месенджерів, адміністрація ТГ практично не модерує контенту, якщо він не став надто токсичним.