"Гірка правда" - Карл Волох

"Гірка правда" - Карл Волох

Давав сьогодні актуальний коментар Прямому і спробую коротенько викласти його вам.

1. Ніяких санкцій щодо Росії США не знімали.

2. Російське продовольство та міндобрива ніколи під американськими санкціями не були й, відповідно, відміняти було нічого.

3. Німецька газова компанія, колишня дочка Газпрому, щодо якої пом‘якшили санкційний режим, знаходиться вже декілька місяців в управлінні уряду ФРГ. Було б дивно американцям не зробити цього щодо одного з найбільших союзників.

4. Коли ви починаєте галас про «зраду» щодо відміни санкцій, дуже б вам радив не забувати, що мова йде про демократичні країни, населення яких добряче страждає економічно від енергетичної кризи внаслідок війни та санкцій проти Росії, котрі країни заходу накладають добровільно. Якщо виборець тих країн вирішить, що його «страждання» (себто, зниження рівня життя через інфляцію та кризу) надмірні, він просто усуне від влади нинішні відповідальні уряди й обере якесь популістське лайно. Тоді доведеться дізнатися, що таке реальна зрада.

5. Тільки не треба тут іронізувати над неспівмірністю їхніх і наших страждань. Зрештою, Путін напав не на них, а на нас. Коли він раніше влаштовував геноциди інших народів (тих же чеченців чи сирійців) нас із вами, давайте будемо чесними, їхня доля турбувала незрівняно менше, ніж сьогоднішніх європейців наша. І на жодні жертви заради них ми не були готові.

6. Тому, не перетворюймося на Зеленського: дякуймо всім за будь-яку допомогу (військову, гуманітарну, дипломатичну) та співчуття, цінуймо її і благословляємо долю, котра помістила нас у центр міжнародного консенсусу. Бо нам ніхто нічого, зрештою, не винен і все могло бути незрівняно гірше.

7. Ну, і звичайно, давайте уникати незрілих і некомпетентних суджень (як про ті ж «зняття санкцій») і поширення зрад.

8. Вибачте за гірку правду. Хтось же мав її колись сказати