Гірше ніж в Європі, але краще ніж в Туреччині. Західні експерти поділились оцінками економіки України за рік

Гірше ніж в Європі, але краще ніж в Туреччині. Західні експерти поділились оцінками економіки України за рік

Економіка України зростає повільніше ніж очікувалось. Цього тижня Держстат оголосив - у третьому кварталі реальний ВВП України зріс на 2,7% рік до року. Це менше ніж 4% зростання, яке очікував Нацбанк. В НБУ винуватять ріст цін на газ, пізній врожай, зменшення попиту на українські експортні товари. Про те як українська економіка пережила 2021 рік і чи тікають з України інвестори через зростання напруги на кордоні з Росією, ми розпитали економістів з Вашингтона, Нью-Йорка та Лондона.

2021 рік був непростим для економіки України, говорять західні економісти, а нестача реформ неодноразово ставила під загрозу міжнародну підримку. Однак, під кінець року гроші міжнародних донорів надійшли і навіть попри погіршення безпекової ситуації на кордоні, інвестори поки залишаються в Україні.

«Це точно був непростий рік для України, говорить Нік Стедміллер, експерт з ринків, що розвиваються, нью-йоркської фінансової компанії Medley Global Advisors. - Спалах коронавірусу сягнув піку в листопаді. Були виклики у співпраці з МВФ і звичайно є потужні геополітичні ризики з боку Росії».

Він зауважує, Україна «добре впоралась цього року … Економіці дала поштовх торгівля, особливо покращились світові ціни на аграрну продукцію, сталь, залізо. З іншого боку ріст цін на газ може завдати шкоди газопостачальникам. В цих умовах зростання більше трьох відсотків – гарний знак».

Україна значно краще ніж минулі рази пережила кризу 2020-2021 років, вважає Еліна Рибакова, заступниця головного економіста Інституту міжнародних фінансів, що у Вашингтоні.

Кризи нема? Гадаю, це такий собі позитив
Тімоті Еш

«Це велика заслуга макроекономічного врегулювання, інституційних змін в центробанку. Немає фінансової кризи і раніше протягом року було зростання економіки», - додає вона.

«Кризи нема? Гадаю, це такий собі позитив», - не погоджується британський економіст компанії BlueBay Тімоті Еш. Він вважає – економічне зростання могло б бути вищим і наводить приклад західних сусідів України, таких як Польща, Румунія та Угорщина, де ріст 2021 року очікується на рівні 6-7%.

«Зростання є, але невелике і це розчаровує, - зауважує Еш. - За рік буде десь три відсотки. ВВП впав на чотири відсотки минулого року – база для порівняння низька, тому сподівання були на значно швидший ріст. Деякі банки прогнозували вище п’яти відсотків».

Економісти погоджуються – завдяки продуманій консервативній політиці українського центробанку, Україні, на відміну від Туреччини, вдалось уникнути валютної кризи. В Туреччині під кінець року курс ліри «пробив дно» і досяг історичного мінімуму, а ціни значно зросли.

«Інфляція в Україні біля 10 відсотків. В Туреччині – вдвічі вище і турецькій центробанк знижує ставки, а український Нацбанк робить вірно – підвищує ставки, коли інфляція росте, - додає Еш. - Це консервативно і правильно».

А от реформи цього року були немов на гойдалках і лише під кінець року європейці, а потім і МВФ надали кошти за програмами з підтримки реформ. Значні кошти від МВФ, майже 2,8 млрд дол, Україна цього року отримала в рамках розподілу спеціальних прав запозичень, що стало важливим ресурсом підтримки економіки.

«Цього року реформи були крок вперед – два назад і кожного дня ми не знали, що прочитаємо в новинах. Багато реформ, як видається відбулись влітку, частково завдяки грошам Європейського Союзу, а проблемні питання щодо центробанку, корупції вирішились через необхідність надання коштів МВФ», - говорить Рибакова.

Серед досягнень експертка вказує на поступ в управлінні державними корпораціями а також посилення незалежності НБУ а також на те, що Україна змогла вирішити конституційну кризу, що стосувалась антикорупційних заходів.

Зрештою, після значного часу і завдяки заохоченню міжнародних партнерів, Україна робить вірні рішення і продовжує реформи, хоча прогрес в 2021 році і уповільнився
Нік Стедміллер

Реформи цього року уповільнились, вважає Стедміллер. «На жаль для багатьох українців, іноземних партнерів, реформи проводились повільно і це розчаровувало … але, зрештою, після значного часу і завдяки заохоченню міжнародних партнерів, Україна робить вірні рішення і продовжує реформи, хоча прогрес в 2021 році іі уповільнився.

Еш переконаний –МВФ та Євросоюз надали значні кошти Україні, бо «вирішили поглянути стратегічно на Україну і сподіватись на краще». Ці кошти а також сам факт співпраці з міжнародними донорами є гарним сигналом для інвесторів. Це особливо важливо на тлі погіршення безпекової ситуації.

Святковий сезон позначився зростанням загрози російської агресії. Але це поки не призвело до відтоку валюти, говорять експерти

«Якщо напруга не зростатиме, гадаю інвестори звикнуть до високих ризиків з якими українці живуть вже декілька років», - вважає Стедміллер.

Події на кордоні – це трагедія. Ми серцем і душею співпереживаємо народові України. В економічному плані ми не очікуємо значного впливу.
Еліна Рибакова

«Події на кордоні – це трагедія, - говорить Рибакова. - Ми серцем і душею співпереживаємо народові України. В економічному плані ми не очікуємо значного впливу. Інвесторів більше цікавлять інфляційні очікування, те що бюджет було схвалено із вірними цифрами і їх менше цікавить геополітична ситуація на кордоні».

Аналітики вказують – останнім часом іноземці дещо зменшили свої портфелі українських держоблігацій, але це тенденція для всіх ринків, що розвиваються. Для України ж основним викликом на цю зиму є ситуація в енергетиці. Швидкий ріст цін і ризик повернення до непрозорих субсидій можуть призвести до нових дисбалансів і створити ризики для бюджету.