"Гарні новини надходять з Польщі, але без змін в Україні можемо проґавити шанси" - Ростислав Павленко

"Гарні новини надходять з Польщі, але без змін в Україні можемо проґавити шанси" - Ростислав Павленко

Польські фермери припинили блокаду прикордонного переходу "Шегині-Медика"

Про це повідомив віцеміністр Міністерства аграрної політики Міхал Колодзейчак - після того, як польські фермери погодились розблокувати кордон.

Ситуацію врегульовано завдяки польському уряду.

Водночас голова МЗС Польщі Радослав Сікорський наголосив, що росія програє у розпочатій нею війні проти України, якщо Європа мобілізує свої зусилля, перевівши економіку у режим війни. Він пояснив, що не можна виграти війну шляхом тактичних зіткнень, це можна зробити лише за допомогою виробництва.

Для України зараз золотий час скористатися вікном можливостей, спертись на підтримку польського уряду - і перевести га військові рейки власну економіку.

Ця загальна фраза має цілком конкретні аспекти.

Захист від тиску і розвиток власного оборонного комплексу.

Виробництво (якщо треба - на території союзників, під багатосторонні інвестиції) безпілотників, засобів РЕБ, боєприпасів і всього, що потрібно для фронту.

Спрощення умов для бізнесу і інвестицій в Україну, вирішення питань, які турбуть підприємців, які працюють попри війну.

Потрібно рухатись дуже швидко, не втрачаючи час і ресурси, не допускаючи їх марнотратства і розкрадання.

Саме для цього був би потрібен уряд національної єдності, незалежний від Банкової (уточнення: таким урядом НЕ є залучення міністрів від інших політсил - якщо контроль все одно в руках президентського офісу, а уряд і парламент позбавлені субʼєктності).

Чим далі влада з цим зволікає, тим у важчих умовах це доведеться робити. Це показує і (неналежна) підготовка до війни, і (повільне) розгортання власного виробництва, і (запізніла) підготовка фортифікаційних споруд… А плата за танці на граблях - життя захисників.

Отут ані союзники, ані наймудріші радники не допоможуть…