"Газові перемовини" - Карл Волох

"Газові перемовини" - Карл Волох

1. Закон із санкціями проти ПП-2 Трамп підписав (у чому я не мав і краплі сумніву). Компанія Allseas негайно припинила прокладання труб по дну Балтійського моря. Наслідком цієї перемоги було різке пом‘якшення позицій РФ на перемовинах по газу в Берліні-Мінську.

2. Оскільки на цю тему обов‘язково буде написана найближчими днями купа алармістської дурні, спробую пояснити декілька принципових речей. Головна з них: відмова від позову на 12 мільярдів баків до Стокгольму з приводу транзиту в обмін на новий договір - це жодним чином не зрада. Суть цього підготовленого позову - оплата чекістами пришвидшеної амортизації нашої труби саме через відмову продовжувати завантажувати її газом в наступні роки. Коротко це можна було б сформулювати так: ми побудували спеціально під ваші експортні контракти газогін, а ви його не завантажили в достатній мірі і тепер споруджуєте власний, тому компенсуйте нам збитки. Самі розумієте, що суму збитків Нафтогаз, як заведено, малював максимально, тим паче, що Арбітраж традиційно не задовольняє позови в повному обсязі. Реально було б, у разі успіху, розраховувати на половину або й третину суми компенсації, а враховуючи, як не просто і не дешево проводити примусове стягнення з Газпрому і скільки часу це забирає, то й менше. Головне: самий факт підписання нового контракту на економічно обґрунтованих умовах позбавляє наші претензії до Газпрому щодо транзиту всякого сенсу.

3. Наші офіційні джерела подають поки що дуже скупу інформацію щодо подальшої долі інших претензій України до Газпрому. Російські також обмежуються загальними фразами. Ну, відносно штрафу АМКУ щодо зловживання Газпромом своїм монопольним становищем, то воно було мертвонародженим від моменту прийняття, бо ніхто його не виконуватиме за визначенням. Інша справа - позов по збитках від реквізиції Чорноморнафтогазу на 5 мільярдів доларів. Конретно я, знаючи особисту позицію керівників Нафтогазу, сильно сумніваюся, що Коболев із Вітренком могли прийняти таку умову чекістів і відмовитися від претензій. З іншого боку, питання це політичне, а політикою в нас керує інша людина, чия безпринципність і запопадливість щодо Путіна відома.

Почекаємо прес-конференції Вітренка о 12. Думаю, після неї багато що зрозуміємо.

Карл Волох