"Газовий пресинг Європи" - Олена Монова

"Газовий пресинг Європи" - Олена Монова

Як і прогнозувалось, лапті почали газовий пресинг Європи. Причому цікавим методом, аргументуючи різкий стрибок цін на газ в Європі (який досяг історичних максимумів і складає зараз 550-570 доларів за тисячу кубів) аварією в себе в Уренгої. В них там щось рвонуло моцно, велика пожежа на виробництві «Газпрому», можна було би і порадіти, але.

Не залишає мене думка, що якось так гарненько все співпало, і заруби по СєвПотоку-2, і стрибок цін на газ в Європі, і оця пожежа. А в співпадіння я не вірю, особливо коли в сценарії задіяний Мордор, бо власне сценарій там і писався. Притомних офіційних пояснень причин аварії не було. Вони і людей не шкодують, якщо добре пам’ятати історію кремлівських терактів, тому невипадковість пожежі прекрасно вкладається в картину. Диверсія для прикриття політичного наміру, вай нот, все як любить хйло.

Тепер Газпром свідомо відмовляється збільшувати постачання газу на європейський ринок, киваючи на Уренгой. Балалайки стверджують, що нібито вони зараз цілковито зосереджені на закачці газу в газосховища Росії, тому ті поставки газу в Європу, які впродовж останніх декількох місяців і так були недостатніми, ще більше зменшились. Ринок одразу зреагував на дефіцит, і ціни рвонули вгору. Попереду осінь, опалювальний сезон, всім, хто при тямі, вже зрозуміло, що буде далі.

Що вимальовується в залишку. Газу в газосховищах Європи буде недостатньо для того, щоб увійти нормально в опалювальний сезон. Це загрожує надзвичайно високими цінами на газ у Європі взимку, а також і надзвичайною ситуацією з постачанням газу, якщо зима буде холодною. Газпром відверто шантажує Європу, штучно підтримуючи (ба навіть погіршуючи) цю ситуацію. Мета — повний запуск СєвПотоку-2 виключно на тих умовах, які вигідні Кремлю.

Я не знаю, чи змусять змерзлі взимку на пси дупи європейських бюргерів прийти до тями всій Європі і нарешті зрозуміти, що газ для Росії це в останню чергу бізнес, а в першу чергу політика і важіль для шантажу і вирішення своїх геополітичних хотєлок. Бо ніколи надійний бізнес-партнер не поставить тебе під ризик надзвичайних ситуацій, якщо тільки він не хоче поставити тебе раком.

Якщо Європі подобається так стояти, штош. Тоді тільки треба буде міцно впертись в щось лобом, бо спина заболить, на неї рускій Ваня вже поставив баняк з пивом і стукає воблою.