"Газпром" знову шантажує Молдову - Віталій Портников

"Газпром" знову шантажує Молдову - Віталій Портников

“Газпром” може найближчим часом відключити постачання газу до Молдови через відсутність проплати за жовтень і першу половину листопада. Заяву про це зробив прессекретар “Газпрому” Сергій Купріянов, який повідомив, що спливає “48-годинний термін після зробленого повідомлення про припинення постачання через несплату”.

Після цього повідомлення виявилося, що компанія “Молдовагаз” просто не має коштів для оплати боргу і міністр інфраструктури Молдови Андрій Спину - він і домовлявся з головою “Газпрому” Олексієм Міллером - пообіцяв, що компанія отримає гроші з державного бюджету для того, щоб розплатитися з постачальником. Однак для цього ще потрібно, щоби відповідні поправки були затверджені в парламенті. Поки що Спину обіцяє обговорити ситуацію із керівництвом “Газпрому”. “Ми проінформуємо „Газпром“ про всі заходи, які вживає уряд. Подивимося, якою буде реакція „Газпрому“. Вважаю, що немає жодних розумних та раціональних причин для припинення постачання газу з четверга”, — зазначив чиновник.

Але “Газпром” має свою “розумну і раціональну” причину - шантаж Молдови, демонстрацію населенню цієї країни, що новий демократичний уряд, який прийшов на зміну проросійським силам, просто не володіє ситуацією і не може забезпечити енергетичної стабільності. Думаю, коли Міллер домовлявся зі Спину про новий контракт, він міг передбачити розвиток ситуації. Адже “Молдовагаз” - дочірнє підприємство “Газпрому” і про фінансовий стан цього підприємства Міллер обізнаний навіть краще за молдавських міністрів. Він мав просту мету - заманити молдавське керівництво в пастку і далі його шантажувати. А заразом і прорепетирувати, як виглядатиме шантаж України - адже це цікавить Москву набагато сильніше.

Перші результати московського шантажу, до речі, вже є. У Молдові збільшуються ціни на енергоносії та товари, а на виборах мера у найбільшому після Кишинева місті Бельци перемогла представниця опозиційної партії ШОР Марина Таубер, яка може без особливих проблем підтвердити свій успіх у другому турі голосування. Кандидат від партії президента Майї Санду опинився лише на третьому місці із відставанням від переможниці у 30 відсотків.