Генерал США попереджає збройні сили, що через два роки можлива війна з Китаєм - The Washington Post

Генерал США попереджає збройні сили, що через два роки можлива війна з Китаєм - The Washington Post

Генерал Майкл А. Мініган, командуючий парком транспортних і заправних літаків ВПС, обґрунтовуючи свою думку зокрема посилається на президентські вибори 2024 року на Тайвані та Сполучених Штатах.

Китай може вступити у війну зі Сполученими Штатами через два роки, передбачив високопоставлений генерал військово-повітряних сил у вибуховому і незвичайному повідомленні адресованому збройним силам під його командуванням, стверджуючи, що до потенційного конфлікту лишається менший термін, ніж передбачають інші високопоставлені чиновники оборони США.

Генерал Майкл А. Мініган, який є головою Командування силами забезпечення повітряної логістики і контролює парк транспортних і заправних літаків, попередив персонал прискорити підготовку до потенційного конфлікту, посилаючись на прагнення президента Китаю Сі Цзіньпіна та ймовірність того, що американці не приділятимуть достатньо уваги проблемі, поки не стане пізно.

«Сподіваюсь, що я помиляюсь», — написав Мініган. «Моя інтуїція підказує мені, що ми будемо воювати в 2025 році. Сі перевибрався на третій термін і призначив військову раду в жовтні 2022 року. Президентські вибори в Тайвані відбудуться в 2024 році, що стане приводом для Сі Цзіньпіна. Президентські вибори в Сполучених Штатах відбудуться в 2024 році і Сі отримує поруч розгублену Америку. Команда, причини і можливості Сі Цзіньпіна – все це налаштовано на 2025 рік».

Крім того Мініган десь у лютому наказує льотчикам, які мають кваліфікацію використовувати зброю, «провести стрільби з обойми по 7-метровій цілі з повним переконанням, що вона буде неминуче знищена».

«Цілься в голову», — сказав він.

Повідомлення Мінігана заохочує тисячі військ під його командуванням готуватися до війни в кількох інших аспектах. Увесь підпорядкований йому персонал має «відкласти свої особисті справи» і більш завзято підходити до навчання, наказує він.

«Біжи свідомо, а не безрозсудно», — пише він. «Якщо вам комфортно підходити до тренувань, то ви недостатньо ризикуєте».

Пам’ятка, про яку в п’ятницю вперше повідомила NBC News, датована 1 лютого — до цього ще залишається кілька днів — і була роздана підлеглим командирам Мінігана. Прес-секретар ВПС, майор Хоуп Кронін, підтвердила її достовірність, написавши в заяві, надісланій ЗМІ після того, як інформація почала поширюватися в соціальних мережах, що наказ Мінігана «ґрунтується на минулорічних фундаментальних зусиллях командування аеромобільності, спрямованих на підготовку аеромобільних сил до майбутнього конфлікту, якщо стримування не вдасться».

Речник Пентагону Бриг. Генерал Патрік Райдер заявив у п’ятницю, що стратегія національної оборони США чітко вказує, «що Китай є головним викликом Департаменту оборони» і що офіційні особи США працюють із союзниками та партнерами, щоб «зберегти мирний, вільний і відкритий Індо-Тихоокеанський регіон».

Представник оборонного відомства США на умовах анонімності через делікатність питання сказав, що коментарі Мінігана «не відображають погляду відомства на Китай».

До того, як у 2021 році приступити до командування аеромобільністю, Мініган, починаючи з 2013 року, обіймав різні впливові посади в Тихоокеанському регіоні. Серед них з вересня 2019 року до серпень 2021 р – заступник командувача Індійсько-тихоокеанського командування, до компетенції якого входять Китай і Тайвань.

Повідомлення генерала збігається із зусиллями Пентагону відновити 20-річну боротьбу з повстанцями на Близькому Сході і з продовженням адміністрацією Байдена надання Україні мільярдів доларів допомоги у сфері безпеки, коли та намагається відбити російське вторгнення.

Високопоставлені чиновники США вже деякий час попереджають, що материковий Китай може розпочати напад на незалежно керований Тайвань. Міністерство оборони під керівництвом президента Байдена та його попередника президента Дональда Трампа оголосило Китай своєю головною довгостроковою проблемою, посилаючись на швидке військове посилення Пекіна та зухвалу поведінку в останні роки.

Але офіційні особи США висунули неоднозначні думки щодо того, чи може і коли Китай спробує захопити Тайвань. У 2021 році адмірал Філ Девідсон, тодішній начальник Індійсько-Тихоокеанського командування США, передбачив, що Пекін може зробити таку спробу до 2027 року. Деякі вчені з національної безпеки назвали цей термін «вікном Девідсона».

Старший офіцер ВМС, адмірал Майк Гілдей, заявив у жовтні, що його службі необхідно підготуватися до «вікна 2022 або, можливо, вікна 2023». Я не можу цього виключити. Я зовсім не хочу бути панікером, кажучи таке, просто ми не можемо відкидати таку можливість».

У світлі своєї стурбованості щодо Китаю Пентагон намагався розширити військове партнерство з партнерами по всьому Тихому океану. Цього місяця уряди США та Японії оголосили, що підрозділ Корпусу морської піхоти на японському острові Окінава буде перепрофільований на мобільні підрозділи, здатні швидко пересуватися з островів в інші регіони та розвертати ракети великої дальності проти супротивників.

Міністр оборони Ллойд Остін, виступаючи 11 січня під час прес-конференції разом з японськими офіційними особами, заявив, що Сполучені Штати спостерігали «дуже провокаційну поведінку» китайських військ у спробі знехтувати міжнародними нормами. Але він також заперечив занепокоєння щодо того, що Китай найближчим часом може розпочати напад на Тайвань.

“Ми спостерігали підвищену активність повітряної діяльності», — сказав Остін. «... Ми спостерігаємо збільшення активності надводних суден навколо Тайваню. І знову ж таки. Ми вважаємо, що вони намагаються встановити нові правила. Але чи означає це, що вторгнення неминуче? Я серйозно сумніваюсь в цьому».

Мініган, який починав службу у ВПС як пілот С-130, раніше привертав увагу своїми різкими, яскравими висловлюваннями.

У вересні він сказав на військовій конференції поза Вашингтоном, що серед всіх військових підрозділів армії США саме ВПС створили найбільшу «купу вбитих ворогів нашої країни».

«Смертоносність має найбільше значення», — додав він, згідно з Task & Purpose , військовим виданням. «Коли ви можете вбити свого ворога, кожна частина вашого життя стає кращою. Ваша їжа стає смачнішою. Ваш шлюб міцніший».

Переклад Іван Приходько