"Геополітика є лише стихією нового витка еволюції 21 століття" - Степан Гавриш

"Геополітика є лише стихією нового витка еволюції 21 століття" - Степан Гавриш

Перше. Включивши ядерну зброю безпосередньо у війну з Україною і протистояння Заходу, Путін серйозно підняв ставки. Відмахнутися від цього було нерозумно і небезпечно. Тепер завершити війну мирним договором, шляхом відмови України від окупованих Росією території 2014 року, виглядає неможливим. Тим більше, якщо його умовою стане ядерний шантаж.

Путіна в цій ситуації вже не буде задовольняти мир в моделі «Стамбульської угоди», парафованої на манір підписантів Мінських угод, а саме – нелегітимним представником держави Арахамією.

Скоріше за все, мова буде йти про ультиматум нового російського генералісимуса в грудні 21 року «Про гарантії безпеки Росії». Одночасно, таким чином, має відбутися капітуляція України, НАТО і США, яким також висунута безальтернативна вимога, по суті, піти з Європи й залишити її під контролем Росії.

Це безпрецедентний, по своїй історичній практиці, «геніальний спосіб» примусити західний світ, який контролює 50% його всіх сукупних ресурсів, програти війну ще до її початку, використовуючи ядерне навіювання. Це навіть дальше від Сунь Цзи: «Найвище мистецтво війни – підпорядкувати собі ворога без бою».

Друге. Погана новина в цьому плані полягає в тому, що ніхто не знає, чи є реальна стратегія взагалі стримування Росії й відповіді на випадок застосування будь-якого виду ядерної зброї.

Сікорський і ряд інших західних політиків говорять про масований конвенційний, кінетичний, неядерний удар, у відповідь, по російській армії на окупованій території в межах кордонів 91 року. Путін в це повірив.

В його новій ядерній доктрині в цьому випадку Росія відповість глобальним ядерним ударом своєю тріадою. Найперше, по недружнім країнам Європи та Лондону. Яких не зміг поставити на коліна Адольф Гітлер.

Путін поклав палець на спусковий гачок «Кольта». Ядерного. Західні експерти запанікували. Якщо це станеться, то НАТО не здатне попередити, або нейтралізувати ядерний штурм в Росії. Навіть якщо Росія запустить невелику кількість ядерних ракет, як пише FT, то майже неможливо гарантувати, що всі вони будуть перехоплені.

Вважається, що в Росії є біля 1700 ядерних боєголовок і більше 500 ракет, які можна запустити в лічені хвилини з шахт, мобільних пускових установок, підводних човнів, літаків. Більшість з них з кодом на США, але багато передбачені для Європи. Бункери лише продовжать агонію.

США в секунди зафіксують ядерні пуски, але невідомо, чи зможуть скористатися цією інформацією воєнні Європи.

В травні 58 року Мао Цзедун на зʼїзді Компартії серйозно закликав «пожертвувати 2/3 людства, щоб решта жили при комунізмі». До цього часу єдиним жорстким способом стримування було взаємне гарантоване знищення великих запасів ядерної зброї у Заходу проти СРСР, а тепер Росії.

Також ще діє доктрина «Запуску з попередження», при якій удар у відповідь наноситься після попередження про ядерну атаку противника, поки його ракети ще знаходяться в повітрі.

Це дозволяє використати власний ядерний арсенал, але залишає відкриту можливість помилки, як і тоді, коли Росія помилково зреагує ядерним ударом на масовий запуск дронів і ракет по своїй території.

Путін не ідеологічний лідер, який спирається на воєнних радикальних фанатиків, які збираються вижити в алтайському бункері. Починати воєнну операцію для розширення «руського міру» на історичних територіях Малоросії й забезпечити цю ідею ядерним ударом – виглядає маячнею. Якщо не брати до уваги особисте виживання Путіна, його оточення із «матьорих» воєнних злочинців і збереження Росії.

Саме воєнна авантюра в Україні поставила на кон питання про майбутнє існування Росії. Як єдиної централізованої умовно федеративної держави з архаїчним кремлівським центром.

З надмірною і погано контрольованою ядерною зброєю, яка в обмін на воєнну допомогу Північної Кореї та Ірану в технологіях може передаватися їм, як плата.

Угода Трампа з Путіним лише зміцнить ядерні позиції Росії. Вона унеможливить повернення її до демократії, навіть часткову денуаклеризацію, і буде приводити до влади лише диктаторів і воєнних фанатиків. Реальність вже стукає у двері, і Трамп хоче їх відкрити.

Третє. Гонка ядерних озброєнь стане безконтрольною. Гібридне володіння ядерною зброєю, через розміщення її на своїй території як би під контролем ядерного союзника (Білорусь) буде максимально легалізована.

Держави із високими технологіями, таємно і не дуже, будуючи АЕС, будуть створювати ядерні арсенали. Розуміючи, що альтернативи захисту своєї суверенності й способу життя, окрім гіперзвукових ракет з ядерними боєголовками, обʼєктивно не існує.

ООН безпорадна, США в боротьбі нерішучості й самоізоляції, Європа в паніці, витративши півстоліття на інвестиції в злого ядерного дракона. Можливо, Путін і підпише з Трампом черговий поняттєвий меморандум, який ніколи виконувати не буде.

Він розглядає Трампа лише як старого і самовпевненого покерного гравця. Майк Помпео, колишній глава ЦРУ і держсекретар США, Наталії Мосійчук фантазував на вільну тему про свого боса: «Трамп, у разі його перемоги, знову досягне величезних успіхів у стримуванні Путіна». Це при тому, що Трамп не зупинив окупацію Донбасу, не визнав незаконною анексію Криму з вимогою вийти звідти Росії, та взагалі, не вдався до виконання Будапештської угоди Путіним.

Четверте і пʼяте, найгірше у лінії Трампа, якщо він спробує зламати світ під свої амбіції. Якщо його угода з Путіним приведе до капітуляції України, в будь-якому виді, то Китай з великою ймовірністю неминуче анексує Тайвань. На його стороні буде Росія, вісь зла і Глобальний Південь, які поволі легалізують свій полярний Заходу союз.

Це може відбутися вже на саміті БРІКС в другій половині жовтня в Казані. За 200 км від Єлабуги, де Росія разом з Іраном виробляє біля 1000 «Шахедів», які щодня палять Україну.

Китай таємно нарощує використання війни в Україні, як полігону, для створення нових зразків летальної зброї. Це попри продаж Росії 60% високотехнологічної електроніки для виробництва ракет безпілотників, авіації й бронетехніки.

Times з посиланням на свої джерела отримало докази, що «китайські компанії постачають Росії смертоносну зброю для використання в Україні».

Reuters днями написав, що Росія запустила в Китаї збройну програму з розробки та виробництва ударних безпілотників дальнього радіуса дії. Наприклад, «Алмаз-Антей» провів льотні випробування нової моделі БПЛА «Гарпія-3» (G3) у Китаї з її воєнними.

Дочірня компанія «Алмаза», завод «Купол» доповів Міноборони, що запустив масштабне виробництво безпілотників G3 та інших в Китаї. З дальністю польоту 2000 км і БЧ 50 кг.

США, хоч їх основні безпілотники копіюють Іран, Китай, Північна Корея і Росія, класу MQ, RQ, ROGUE 1, GAMBIT 1/2/3/4 та інші, Україні для самооборони й протидії російсько-іранським просунутим безпілотникам не дають.

Україна у потенціалі війни з Росією і здатності вести її з нею на рівні паритету, відкидаючи ядерку, є більш мотивованою і в воєнному плані сильнішою, ніж острів Тайвань. Тим більше, що за спиною Києва стоїть Європа і воєнний блок НАТО.