"ГЕТЬМАНЦЕВ - ПРОТИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ГЕТЬМАНЦЕВ - ПРОТИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Пам'ятаєте я писав, що ідея Гетьманцева по РРО завдає нищівного удару по українській культурі? Тобто по тих письмениках, художниках, народних майстрах та незалежних журналістах, які зареєстровані як ФОП і які продають ствої твори й витвори через інтернет.
Чому? По-перше, ця категорія людей і так небагата. Ми - не Росія, гонорарів у $25-30 тис (у Мариніної - за $100 тис) у нас не водиться. В мене, як у письменика, покупець - це Україна і подекуди діаспора. З видавництвом мати справу я зарікся давно - до того дня коли вони самі не запропонують мені співпрацю. І я їх розумію - вони й самі існують від виручки до виручки.
Спілкування з читачем через інтернет для мене, як для письменика - справді вихід з ситуації, бо дозволяє мені продавати книжку читачеві напряму.
Кожен тираж, це прибуток від 0 до 20 тис грн, розтягнутий (!!) на 1-3 роки. При тому, що написання роману - це рік, слюсар на сервісі порівняно з таким прибутком - мільйонер. А буває, що кидаєш не дописавши, бо розумієш - не те. А може ще й не зайти у читача. Всяке буває.
Чому я взагалі цим займаюся? Тому чому поперся у "АрміюСОС" і в добробат. Бо - треба. Якщо не ми - то хто? Але!
Пан Гетьманцев вирішили, що ці мої прибутки надто великі і мене треба поставити під контроль, примусивши завести РРО. Тобто, по-перше, всі мої розрахунки крім готівкових, мусять іти через банк на рахунок ФОП, а це читач мусить переплатити (в Приваті) 3 грн за перевод з картки або 10 грн якщо поповнює з терміналу. Плюс - я щодня мушу звітувати, продав я щось чи ні? Помилка - я ще й здобуваю штраф.
Творіть дорогі митці, зміцнюйте українську культуру!
Проблема насправді вирішується примітивно просто - позбавленням РРО торгівлі через інтернет категорією товарів, що входить до КВЕД 90.03 - "Індивідуальна мистецька діяльність". Все!
:До речі, коли я підняв це питання, не забракло мудрогелів які мені почали розписувати перспективи роботи через "Розетку" або інші торгівельні інтернет-мережі. Так, РРО я в цьому разі позбуваюся - але власників мережі мушу збагатити на 15-30 тисяч грн з кожного тиражу. Непогано так? Все для культури!
Зізнаюся, я сподівався, що про нас-митців просто забули. Не дивно. Митці люди тихі, на акції ми не виходимо, весь час щось пишемо, малюємо, тощо. Всяке буває. Але.
"Слуги народу" зареєстрували законопроект №4528, який відміняє штрафи за відмову надавати громаднину послуги українською мовою. Серед авторів законопроекту - все сузіря дивовижних людей: Дубінський, Бужанський, Шевченко, і... Данило Гетьманцев.
Існуючий закон насправді - дуже ліберальний. Він не забороняє обслуговування іншими мовами. Він по-перше вимагає аби україномовна інфомація як таке була, по-друге, аби клієнта обслуговували українською в разі коли він того хоче.
Штрафують порушника лише якщо протягом року буде доведено, що порушення сталося вдруге!
Але пану Гетьманцеву навіть такий закон не подобається - він хоче аби мовне законодавство вимагало що завгодно, а карати за порушення не могло. Інакше - його авторство в цьому законі - не пояснити.
А це чітко доводить - те що РРО примушують заводити всіх, хто торгує через інтернет, в т ч тих хто працює індивідуальному мистецтві - не випадковість. Митцям свідомом перекривають кисень - примушують або піти в тінь, або взагалі відмовитися від будь-якої винагороди за свою діяльність. Навіть символічної.
Справді, навіщо нищити українську мову в лоб, якщо можна просто викрутити руки митцям?
Закон проти української, РРО проти української... Не вірю я у такі збіги.