Глава Пентагону взяв участь у "міні-навчаннях", де відпрацьовувалась відповідь на можливий ядерний удар Росії по Європі

Глава Пентагону взяв участь у "міні-навчаннях", де відпрацьовувалась відповідь на можливий ядерний удар Росії по Європі

Навчання пройшли у штаб-квартирі Стратегічного командування на авіабазі у Небрасці.

Міністр оборони США Марк Еспер взяв участь у командно-штабних навчаннях, які включали у себе імітацію можливої російської ядерної атаки по території однієї з країн НАТО. Навчання пройшли на військовій базі у Небрасці. Представники Пентагону повідомили про це журналістам під час прес-брифінгу по телефону, який відбувся у п'ятницю 21 лютого.

Це не були повноцінні військові навчання з пуском ракет - представники Пентагону охарактеризували даний епізод як «міні-навчання», які відбулися під час візиту Еспера до штаб-квартири Стратегічного командування США, яка розташовується на базі ВПС США Оффат у штаті Небраска.

За словами військових, міністр оборони провів зустріч з главою Стратегічного командування, після якої Еспер оглянув так звану бойову панель, на якій відображені загрози, які стоять перед США, готовність американських ядерних сил до протистояння з противником і можливості протиракетної оборони США.

«Адмірал [Чарльз] Річард, [глава Стратегічного командування], пояснив міністру порядок застосування процедур, і потім ми провели міні-вчення, якщо хочете ... Сценарій включав у себе непередбачену обставину, коли у ході війни з Росією вона вирішує використовувати обмежену ядерну зброю малої потужності проти території НАТО», - пояснив представник Пентагону.

Представник Пентагону також заявив, що у рамках сценарію США "симулювали відповідь власною ядерною зброєю".

Онлайн числені коментатори ставлять питання, що передбачає сценарій після обміну первинними ядерними ударами між Росією та США.

Після цього була відпрацьована доповідь, яку представники Стратегічного командування повинні зробити з даного приводу міністру оборони, а той, у свою чергу - президенту, «щоб вирішити, як відповісти ...»

«Вони провели ці тренування, і міністр отримав хороше розуміння того, як все (у даному випадку) проходить», - додало джерело.

Під час візиту Еспера до штаб-квартири Стратегічного командування також був присутній конгресмен-республіканець Джеф Фортенберрі, який повинен буде розповісти про це своїм колегам по Конгресу.

МЗС Росії у суботу засудив повідомлення Пентагону про опрацювання сценарію відповідної ядерної атаки по цілям у Росії. Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що «замість того щоб зосередитися на зусиллях по зміцненню системи контролю над озброєннями, включно з ракетно-ядерними, США затівають вкрай небезпечну гру».